hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prijetnje na Prisavlju zbog Hypo banke: Ako dovedeš Margetića u emisiju, servirat ću ti otkaz!

10.09.2010.

index.hr

"Ako se Domagoj Margetić pojavi u emisiji Hrvatska uživo ti nećeš više biti urednica. Pazit ću na svaku njegovu riječ i ti ćeš za sve odgovarati", zaprijetio na novinarskom kolegiju Renato Kunić v.d. urednika Informativnog programa urednici današnje emisije Maji Sever. Kako doznajemo od kolega s HRT-a, Kunić se snažno suprostavio ideji urednika emisije Hrvatska uživo da se pozove Margetić, što je procijenjeno kao izravna cenzura.

"Riječ je o cenzuri, a ja sada razmišljam o tužbi protiv vas", rekla je Sever na kolegiju pred 20-tak novinara na što joj je Kunić odgovorio da u tom slučaju može očekivati otkaz. Na kolegiju je rečeno kako novinar ne može odgovarati za vlastita pitanja kao i za odgovore njihovih gostiju, no za Kunića to nije bilo dovoljno.

Naime, današnja emisija Hrvatske uživo trebala bi se baviti "istarskim odjeljkom" afere Hypo. Iz studija u Puli trebao bi se javiti Bruno Langer a navodno je gost i i SDP-ovac Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije. Župan Ivan Jakovčić navodno je odbio gostovanje, nakon što je danas javno pozvao novinara Denisa Latina da ga pozove u Latinicu koja bi se trebala baviti Hypo bankom.

Domagoj Margetić, novinar je i vlasnik portala Necenzurirano.com, koji već godinama objavljuje dokumente iz afere Hypo banka koje dokazuju političko-kriminalne veze te ulogu vrha sadašnjeg i bivšeg HDZ-a u doba Ive Sanadera. Margetič je nedavno organizirao i tribinu na temu Hypo banke s brojim gostima, a njegova glavna teza oko afere Hypo banka temelji se na tome da je ta koruška banka bila izravni financijski servis za HDZ. Objavio je i niz dokumenata koji to i dokazuju. Margetić se s aferom Hypo bavi već gotovo desetljeće.

Iako smo pokušali dobiti službeni komentar od urednice Maje Sever ona se opravdala kako to nije u mogućnosti.

"Postupak Renata Kunića, koji pored zabrane, gosta još i vrijeđa u za javnu televiziju potpuno neprihvatljivom žargonu, zaslužuje osudu i adekvatnu sankciju, odnosno trenutnu suspenziju s funkcije koju obnaša", stoji u priopćenju udruge Partnerstva za društveni razvoj kojeg potpisuje Munimir Podumljak a u kojem se snažno osuđuje cenzura na HTV-u. Podumljak tvrdi kako će Margetić biti jedan od svjedoka pred istražnim povjerenstvom u Austriji te smatra da je stekao zasluženo pravo da svjedoči pred hrvatskom javnosti o svojim nalazima.

"Prema izjavama djelatnika HRT-a Renato Kunić je kao razlog zabrane gostovanja Domagoja Margetića u predmetnoj emisiji naveo kako je 'Domagoj Margetić ustaša i desničar'", navodi Podumljak u priopćenju.
 

HTV je odnedavno počeo ozbiljno otvarati aferu Hypo banka, a gotovo svaki prilog o tome prate budne oči vodećih ljudi sa Prisavlja. Tako je svojedobno ispao veliki problem kada su novinari s Prisavlja željeli objaviti prilog njemačke televizije ZDF-a koja se bavila aferom Hypo u Hrvatskoj.

Povratak

AKTUALNO