hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Patriotska inkvizicija

07.10.2010.

Slučaj tjednika Novosti i njegove naslovnice »Obadva, obadva su pala« još jednom pokazuje kakve su sve nadrealističke aberacije moguće u našoj živopisnoj državi.

Kod nas se, naime, vrlo lako postiže da jedna novinska naslovnica, objavljena povodom pada dvaju aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, postane nemjerljivo veći skandal nego sama činjenica da je par vojnih MIG-ova istinski tresnuo na zemlju usred vojne vježbe pri čemu su ljudi pukom srećom ostali živi.

Tome se možda sasvim glupo čuditi dok Ivica Kirin, zvani Kiro Prosviro, otvoreno priznaje da je, kao ministar policije, sluganski poslušno isplaćivao pakete javnog novca Sanaderovom reketaru Barišiću i dok Duško Mucalo sjeda u kabinet intendanta HNK, no dok se čudimo, barem pokazujemo da smo još donekle živi.

Naslov »Obadva, obadva su pala«, uz jedan ni po čemu sporan reporterski članak o šokantnoj havariji MIG-ova na vojnom manevru, doista nije neki novinarski uspjeh, niti u tom nespretnom poigravanju s jednom ratnom dosjetkom i njenim značenjima ima dužnog takta. Što god da su mislili s tim naslovom, činjenica je da on zvuči zlurado.

Međutim, o tome kako je taj tjednik u konkretnom slučaju obavio svoj posao imaju pravo suditi čitatelji, a ne ni Hrvatski helsinški odbor koji je pokrenuo hajku protiv Novosti, niti ministar obrane i načelnik Glavnog stožera koji su se hajci pridružili s pozicija vlasti. Takve istupe trebala je vojnim dužnosnicima izričito zabraniti premijerka, osobito premijerka koja je bivša novinarka pa, kakva je bila da bila, ipak mora znati barem nešto o principima slobode govora.

Naime, kao društvo smo na vrlo opasnom terenu ako pozdravimo pa čak i ako šutke dopustimo da se mediji izruče moralnim i ideološkim inkvizicijama koje će odlučivati što je tko mislio kad je objavio ovo ili ono, kakve su namjere iza toga stajale i ima li između redaka poruka koje je potrebno sankcionirati.

Za HHO i Ivana Zvonimira Čička bilo bi primjereno da su se ustrčali oko zaštite ljudskih prava radnica Kamenskog umjesto da pišu Vladi optužnice protiv jedne redakcije koje potkrepljuju staljinističkm insinuacijama i u kojima praktički pozivaju da se Novostima uskrati financiranje.

Branko Vukelić i general Josip Lucić, kao službeno odgovorne osobe, dužni su istražiti kako su vojni avioni mogli pasti i hitno javnosti o tome podnijeti iscrpan izvještaj, a ostaviti se naklapanja o medijskom ćudoređu i profesionalizmu jer za to nisu kvalificirani. A posebno se moraju kloniti popovanja o patriotizmu i vrijednostima jer su patriotski osjećaji i opći sustav vrijednosti sasvim individualne i intimne stvari, a ne područje državnog i vojnog dekreta. Recimo, patriotizam normalnih građana neusporedivo više i bolnije vrijeđa divljačka i opća pljačka Hrvatske, pa je utoliko stvarno deplasirano kad Vukelić iz afere Brodosplit toliko leleče u njihovo ime zbog jednog naprosto nedomišljenog novinskog naslova.

Povratak

AKTUALNO