hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Moć medija: S međunarodne konferencije HND-a predsjednik Josipović poručio: Novinari se bolje bore s korupcijom nego političari

22.10.2010.

Čemu toliko žutila, a naklade padaju, kazao je Josipović čudeći se novinarima i što dopuštaju da ih portali iskorištavaju.

Pad naklada i oglašavanja odražava se na kvalitetu medija, novinarske slobode, radna mjesta i uvjete rada, opisao je Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva, okolnosti u kojima se navršava stota godina od osnivanja HND-a, 35 godina starijeg od najstarije njemačke udruge novinara, kako je istaknuo Reinhard Wessel, direktor ureda Zaklade Konrad Adenauer.

U njihovoj je suradnji i održana međunarodna konferencija “Novinarstvo i politika”. Predsjednik dr. Ivo Josipović pohvalio
je novinare kako su se u borbi s korupcijom pokazali mnogo hrabrijima i uspješnijima od političara, “pa i od organa kojima
je to zadaća”.

Upozorio je kako javna riječ nosi i odgovornost, a moć medija ilustrirao dosjetkom kako između čovjeka i muhe nema razlike jer ih oboje možeš ubiti novinama. Istaknuo je i važnost sudjelovanja novinara u upravljanju medijima za njihovu neovisnost, pa i u zaštiti od otkaza samo zbog načina na koji se piše.

Zauzeo se i za pravednu participaciju privatnih i javnih medija na tržištu kako jedan medij ne bi pokupio vrhnje na oglašavanju zatirući pluralizam medija, ali i da se radikalnim rješenjima ne uruši javna televizija.

Upitao se i čemu toliko žutila, a naklade padaju, poželjevši za sebe i jedan ozbiljan medij. Začudio se novinarima što dopuštaju da portali prepisivanjem “ekonomski iskorištavaju njihov rad”.

 

Povratak

AKTUALNO