hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Propadne li mirenje, moguć štrajk u Glasu Istre

25.10.2010.

PULA Sindikalna podružnica Glasa Istre pokreće postupak mirenja i ako se s Upravom tijekom mirenja ne uspije dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk, izvijestila je glavna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre Maša Jerin na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli.
    Po njezinim riječima pregovori o kolektivnom ugovoru traju gotovo pola godine a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati već, kako je rekla Jerin, »tvrdokorno ustraje na svim svojim zahtjevima, opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga uopće ne zanimaju prava radnika«. Sindikat napominje kako je novi vlasnik Glasa Istre trgovački lanac Puljanka, odnosno jedan od vlasnika i članova Uprave Albert Faggian, već kod preuzimanja tvrtke pokazao nepoštivanje zakona smanjivši plaće do 40 posto, jednostranom odlukom ukinuvši kolektivni ugovor te nepoštivanjem novih ugovora.
    – Na zadnjem sastanku u sklopu kolektivnih pregovora Faggian je najavio otkazima smanjiti masu plaća s 1,2 milijuna kuna bruto na oko 900 tisuća kuna. Time bi otkaz dobilo 40 radnika što je trećina ukupnog broja, dok će ostali dobiti plaće ispod svakog dostojanstva, rekla je Jerin. Istaknula je da sindikat ne pristaje na takve uvjete iako Faggian o tome ne želi pregovarati jer kaže da novca u tvrtki nema.

Hina

Povratak

AKTUALNO