hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pucanj Vlade u javnu televiziju

27.10.2010.

ZAGREB Zakonodavac je odlučio Hrvatsku radio televiziju disciplinirati tako što će je baciti na koljena, barem ako je suditi po konačnom prijedlogu Zakona o HRT-u što ga je za drugo saborsko čitanje izradilo Ministarstvo kulture. Zakon je, naime, između dva čitanja doživio niz izmjena, mahom na štetu javne televizije.
    U odnosu na prvo čitanje HRT-u se u udarnom terminu od 18 do 22 sata dopušta četiri minute reklama, umjesto dosadašnjih devet, dok na dvama specijaliziranim televizijskim kanalima koje HRT tek treba pokrenuti nije dozvoljeno reklamiranje. Komercijalne televizije imaju pravo na 12 minuta reklama po satu na svim svojim kanalima. Zanimljivo je kako je europska praksa da javni servisi mogu stjecati dobit od komercijalne djelatnosti do 25 posto svog ukupnog prihoda, a HRT je, prema izračunu Udruge komercijalnih nakladnika koja traži ukidanje reklama na HRT-u, sada sa devet minuta reklama po satu na 22%. Slabu utjehu
HRT-u nudi tek prijelazna odredba Zakona kojom se HRT-u u razdoblju od godinu dana od stupanja na snagu Zakona dozvoljava šest minuta reklama u udarnom terminu.
    HRT-u se kune izbijaju iz džepa i odredbom koja HRT dozvoljava prijenose atraktivnih sportskih događaja, ali uz napomenu da takav sadržaj ne smije prelaziti 10 posto od ukupnog programa. Najatraktivnija sportska događanja na općim kanalima HRT-a smiju se prenositi samo u slučaju da nije pokrenut specijalizirani sportski kanal. Pokrene li se, on uopće ne smije imati prijenose takvih, premijskih sportskih događanja, već isključivo prijenose manje zastupljenih sportova. Stoga je samo pitanje dana kad ćemo atraktivni sport tražiti isključivo na kanalima konkurencije i kabelskim televizijama.     
    Inače, očiti udar na budžet HRT-a događa se u trenutku kada se od HRT-a traži restrukturiranje, te očekuje skupa digitalizacija arhivske građe, baš kao i daljnje dotiranje hrvatskog filma, glazbe i lokalnih medija. Pače, otpuštanje najmanje 300 djelatnika očekuje se od v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca mada je novi Zakon pisan tako da se Popovca sve da i obavi taj zadatak, ne može niti kandidirati za budućeg predsjednika Uprave HRT-a. Uvjet je, naime, i deset godina radnog staža, a Popovac to nema. Spasiti njega, plan restrukturiranja njegove v.d. uprave, može jedino Vlada ukoliko ovu odredbi izbaci iz Zakona. Kako se očekuje, zakon bi pred Vladu trebao već ovaj tjedan.

Siniša PAVIĆ

Pet kandidata za mjesto u Vijeću
  
    Odbor za informiranje i medije utvrdio je jučer listu od pet kandidata od kojih bi jedan u Programskom vijeću HRT-a trebao zamijeniti Sinišu Grgića koji je nedavno podnio ostavku. Aspiranti na njegovo mjesto – Dubravko Bartulac, Petar Lovrić, Mirko Terzić, Zorislav Antun Petrović i Ivanka Luetić Boban – bit će sljedećih dana objekt usuglašavanja parlamentarnih stranaka.

(Z. C.)

Povratak

AKTUALNO