hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mediji su najgora - i najopasnija - Sanaderova ostavština

20.12.2010.

index.hr

Ako se ruši Sanaderov sustav vladavine, ako se progone njegovi prijatelji, partneri, spin doktori i svakakvi sukrivci, hoće li onda i mediji doći na red?

Ipak su oni, zajedno sa Crkvom i pravosuđem, činili potku te korupcionaške hobotnice, bili aktivnim sudionikom sedmogodišnje prevare, brutalnog obmanjivanja javnosti, zataškavanja i političke propagande...

Mediji su stvarali uljepšanu sliku

Mediji su bili ti koji su stvarali sliku Sanaderove vladavine: lažnu, uljepšanu, prijetvornu, često i odvratnu. Oni su tvrdili da afera nema, da nema ni problema, da je Sanader jedini spas za Hrvatsku, jedina garancija puta u Europu. Treba li se onda čuditi što su birači u čak dva navrata glasali za takvog političara i takvu vlast?

Spin je bio okosnica Sanaderova političkog djelovanja. A spin nije mogao funkcionirati bez kolaboracije medija. Ne toliko novinara, koliko njihovih urednika i vlasnika. Smiješno danas zvuči priča kako je Sanader preko Ratka Mačeka iz crnog fonda podmićivao minorni Hrvatski list, Osječku televiziju i zagrebački Z1. A još je smješnije da o tome sada pišu oni mediji koje je bivši premijer korumpirao državnim novcem, poslovnim dealovima, smanjenjem PDV-a...

Kako će glasati za HDZ


Nisu lokalni mediji držali Sanadera na vlasti, nego nacionalni. Hrvatska televizija, Europapress holding, u manjoj mjeri austrijska Styria. Oni su cenzurirali emisije, goste i teme, prešućivali otkrića i afere, štitili "premijerovo dostojanstvo" smjenjujući glavne urednike i komentatore. Oni su, sjetimo se, u kampanji 2007. godine -  unatoč aferi kamioni, satovima, Brodosplitu i Bechtelu - pisali kako je "svejedno hoće li na vlast doći SDP ili HDZ". Ili se hvalili kako će "glasati za HDZ".

A upravo su takvi mediji sada najglasniji u medijskoj hajci na Sanadera, najaktivniji u pisanju optužnice i najnemilosrdniji u sastavljanju presude. To je gadljivo, ali i puno više od toga. Mediji su najgora - ali i najopasnija - Sanaderova ostavština.

Gdje glasa Niko Kovač?

Mediji formiraju javnost, pa kad najveći mainstream mediji odbijaju pisati o Sanaderu i Kutli, o Brodosplitu i BMW-u, o satovima i imovini, onda javnost dobiva potpuno iskrivljenu sliku.
A kad dan prije izborne šutnje 2007. godine Jutarnji list sakrije potencijalno presudno otkriće da HDZ-ov maneken dijaspore Niko Kovač (i njegov brat Robert također) glasa u Zaprešiću, a ne u Njemačkoj, onda se ne treba čuditi što je HDZ dva dana kasnije osvojio deset mandata više od SDP-a.

Ne radi se ovdje samo o kreiranju kulta ličnosti, to bi još bio najmanji problem. Ovdje se radi o prešućivanju kriminala, ignoriranju korupcije, nametanju cenzure i autocenzure, pa čak i svjesnom obmanjivanju publike. Ako će novi Kazneni zakon uvesti odredbu da novinari koji namjerno lažu mogu otići u zatvor, što bi trebalo biti s onima koji prešućuju istinu?

Opasna praksa nastavlja se i danas

Ova opasna praksa nastavlja se i danas. Ovo čemu svjedočimo od uhićenja Sanadera ne može se svesti samo na davanje medijskog oduška za sve ono što se nije smjelo pisati protiv svemoćnog premijera. Nije to samo histerija, nego organizirana hajka. Novi oblik manipulacije.

Progoni se Sanadera, kako bi se štitilo Jadranku Kosor. Kao u Sanaderovo doba, čereči se ministre predodređene za odstrel, samo kako bi se štedilo premijerku. A kao i mnogo puta dosad, osoba koja uživa najbolji status u medijima ponovno je Mladen Bajić.

Sanaderovi stupovi ostali nedirnuti


On je osoba koja drži u svojim rukama sudbinu medijskih vlasnika ili urednika, on je taj koji odlučuje protiv koga se pokreće postupak, a čiji se slučaj gura u ladicu. On je taj koji - po tko zna koji puta - plasiranjem materijala kreira optužnicu i donosi presudu. Mediji su opet na usluzi. I opet, baš kao i godinama prje toga, otkrivaju samo ono što im se servira iz službenih izvora.

Ivo Sanader je napokon pao, ali stupovi njegove vladavine ostali su nedirnuti. Crkva, policija, pravosuđe i mediji. Svi oni - svaki za sebe i svi zajedno - potencijalno su za ovo društvo mnogo opasniji od samog palog premijera čije uhićenje bi nam trebalo napokon otvoriti oči. Samo kad se mediji (uz politiku i pravosuđe) ne bi pobrinuli da nam ih opet zamažu.

Povratak

AKTUALNO