hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Karamarko: Policija pokrenula prekršajni postupak protiv Mamića

23.12.2010.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je da je zagrebačka policija pokrenula prekršajni postupak protiv izvršnog direktora nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića zbog prijetnji koje je jučer uputio novinaru T-portala.

Pokrenut postupak protiv Mamića
– Upravo sam dobio informaciju od PU zagrebačke da je pokrenut prekršajni postupak – kazao je Karamarko novinarima uoči današnje sjednice Vlade.

Podsjetimo, novinar T-portala Borut Šips, kojem je izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić jučer nakon sjednice skupštine kluba prijetio premlaćivanjem, uz uvrede i psovke, odlučio je pokrenuti sudski postupak protiv Mamića.

– Nije li protivno Zakonu o sportu to što ste vi čelnik Dinama, a vaš sin vlasnik agencije koja zastupa igrače – upitao je jučer Mamića novinar Šips, nakon čega je prvi čovjek Dinama eksplodirao i umalo se fizički obračunao s novinarom.

Mamić novinaru: "Prebit ću te kao mačku"
– Ti si agent, znam te! Da nisam u Dinamu, prebio bih te! Nabijem te, kad ne budem u Dinamu, prebit ću te kao mačku, sad ne smijem. Ma neću ti ništa, nikad nikome nisam ništa napravio... Okani me se, okani se moje djece, razbit ću ti stolicu na glavi – vrištao je Mamić koji je tada izgledao kao da je doživio živčani slom.

Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem je prosvjedovalo zbog divljačkog ispada Zdravka Mamića.
– HND podsjeća da je ovo samo posljednji u dugačkom nizu prostačkih ekscesa Dinamovog dužnosnika, od kojih apsolutno nijedan dosad ni na koji način nije sankcioniran, te da su meta njegovih napada u pravilu kolege novinari koji nastoje korektno odraditi svoj posao.

Policija i DORH moraju zaštiti novinare

Ovim putem pozivamo policiju i Državno odvjetništvo da najhitnije ispitaju sve okolnosti posljednjeg incidenta i iskoriste sve svoje zakonske ovlasti kako bi se novinare ubuduće zaštitilo od vrijeđanja i prijetnji premlaćivanjem, čak i smrću u nekim slučajevima.

Kao društveno odgovorna udruga, HND javno poziva sve institucije pravne države da konačno utvrde poštuju li se u Dinamu Zakon o sportu i ostali pravni propisi Republike Hrvatske, te kolegi Borutu Šipsu i cijeloj javnosti pruži odgovor na pitanje na koje je Zdravko Mamić odbio odgovoriti – kaže se u priopćenju HND-a.

Povratak

AKTUALNO