hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Večernjakova novinara napali u Kairu i oteli mu fotoaparat

04.02.2011.

Večernjakov reporter Hassan Haidar Diab napadnut je jutros u Kairu. Dok je hodao prema Trgu oslobođenja, na kojemu se danas očekuju veliki prosvjedi i neredi, Hassana je zaustavila skupina civila, pristaša predsjednika Hosnija Mubaraka. Ubrzo nakon što su shvatili da je novinar, grubo su mu oteli fotoaparat i nekoliko ga puta udarili nogom. Naš je novinar samo jedan od brojnih koji su jučer i danas stradali na ulicama Kaira.  

The New York Times je izvijestio da su dva njegova reportera pritvorena tijekom noći u Kairu. Sonia Verma, novinarka kanadskog lista Globe and Mail, tri sata bila je u zatočeništvu vojske. Novinara CNN-IBN Rajesha Bharadwajma vojne snage odvele su s Trga oslobođenja i njegova je sudbina zasad nepoznata. Belgijski novinar Maurice Sarfatti u četvrtak je dva puta uhićen. Tri novinara rumunjske televizije Antena 3 uhićena su u Kairu.

Američki Fox News izvijestio je da su njegov dopisnik Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani nakon što su ih pretukli prorežimski prosvjednici u Kairu. Švedska televizija SVT izvijestila je da se njezin dopisnik Bert Sundström oporavlja od ubodnih rana u bolnici u Kairu. Dopisnik grčkog dnevnog lista Kathimerini u Kairu Petros Papaconstantino hospitaliziran je s ubodnom ranom nakon napada Mubarakovih pristaša na Trgu Tahrir.

U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari CBS-a, arapskih TV mreža Al-Arabiya i Al-Jazeera, fotografi agencija SIPA Press, a oprema je oduzeta novinarima AP-a, BBC-ja, američkog PBS-a, španjolske televizije TV3 te novinarima iz više turskih redakcija, ističe CPJ.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) upozorio je da egipatski predsjednik Hosni Mubarak provodi sustavne napade na strane novinare. U četvrtak su njegove pristaše napadale novinare na ulicama Kaira, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušenjem njegova 30-godišnjeg režima.

"Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo", rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ-a, nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku. "Smatramo predsjednika Mubaraka osobno odgovornim za ovu akciju bez presedana i pozivamo egipatsku vladu da odmah načini zaokret", dodao je čelnik CPJ-a.

Povratak

AKTUALNO