hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT-u rok od 30 dana za novi plan restrukturiranja

14.02.2011.

Nakon što je Vlada dva puta odbila program restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije, čiju je izradu od njih zatražila prošle godine, u posljednjoj je odbijenici prije dva tjedna navela i preporuku angažmana eksperata koji će napraviti novi program.

Dosad dvije odbijenice

Zainteresiranih za izradu plana restrukturiranja nakon Vladine preporuke već je bilo. No, Vlada je prošli tjedan podnijela HRT-u još jedan zahtjev – da ekspert, odnosno odabrani konzultant, izradi program restrukturiranja u roku od 30 dana. No, i to je neizvedivo jer samo natječaj za pronalazak konzultanta zakonski traje najmanje 45 dana, ali i da traje manje, upitno je koji bi ozbiljni konzultant uspio snimiti situaciju i izraditi kvalitetan program restrukturiranja u tom roku. No i samo čelništvo HRT-a trenutačno se ne želi upuštati u rebalans kako bi osiguralo novac da plate konzultante, čija cijena izrade programa može biti od jedan do dva milijuna kuna te će izrada novog programa pričekati novu upravu koja će uskoro biti izabrana.

Program restrukturiranja koji je Vlada odbila radili su djelatnici HRT-a od kojih neki već imaju iskustva u izradi takvih programa u drugim kompanijama. Zanimljivi su i razlozi zbog kojih je program restrukturiranja Vlada odbila dva puta.

Propust za propustom

Prvi put definirani su propusti, iako su oni u programu stajali, a drugi put priznato je, među ostalim, da je program napravljen prije donošenja Zakona o HRT-u a, što znači da se pri izradi programa i nisu mogli znati točni poslovni, pa tako ni financijski planovi, a što su sami autori programa i naveli pri njegovoj izradi. Stoga nije jasno zašto se uopće morao raditi program prije donošenja zakona, a još je manje jasno zašto se uza sva potrebna naređenja o štednji zahtijeva angažman konzultanta.

Upitni dugovi za PDV i porez na dobit

Prvotne zamjerke na program restrukturiranja bile su zbog nepostojanja plana podmirenja neplaćenih obveza prema državi i dobavljačima te da predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 389 nije dovoljan. Zamjeralo se i što nije izrađen plan zbrinjavanja te planirano zaduživanje ili prodaja imovine radi ulaganja u tehnološki razvoj. HRT je objasnio da su obveze prema dobavljačima većinom ispunjene, a tri od pet obveza prema državi vrlo su sporne. Za dug za neplaćeni PDV iz 2002. nastupila je zastara. Za porez na dobit iz 2004. zatražena je odgoda naplate, iako je upitna potreba njegova plaćanja, jer prema zakonu HRT nije obveznik. Prošle godine 'iščupan' je dug od 4,5 milijuna, na temelju rješenja o prije sedam godina, a odnosi se na porez na dohodak iz 1998. godine. Naime, taj iznos Porezna uprava greškom nije knjižila šest godina.

Povratak

AKTUALNO