hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND: Članove Programskog vijeća HRT-a političari su izabrali i prije natječaja

17.02.2011.

index.hr

"Nema nikakvog smisla pozivati institucije i udruge civilnog društva da predlažu svoje kandidate za Programsko vijeće HRT-a, kad članove Programskog vijeća ionako biraju političari, saborski zastupnici - samo i jedino po svom ukusu", poručilo je Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem koje potpisuje Zdenko Duka.

HND se priopćenjem oglasio povodom odluke saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju, i medije o sastavu Programskog vijeća HRT-a koja se očekuje na sutrašnjem sastanku. Strukovna novinarska organizacija tvrdi da nema smisla stvarati lažnu sliku o "tobožnjem nepolitičkom ili građanskom utjecaju na HRT kad su predstavnici udruga i institucija civilnog društva dovedeni u situaciju da se pretvaraju da predlažu tobožnje kandidate, a političari se pretvaraju da su im ti kandidati tobože predloženi pa ih tobože po tom prijedlogu oni biraju".

"Istina je da oni izaberu kandidate i prije natječaja a onda institucije i udruge služe samo kao zakonsko pokriće", kaže Duka koji podsjeća da je HND čitavo vrijeme predlagao da članove Programskog vijeća HRT-a hrvatske institucije i udruge biraju izravno umjesto da se oni biraju u Saboru.

"Ovo sada je samo nekakvo glumatanje građanskog utjecaja na HRT pa bi bilo bolje da se Zakon opet mijenja i da se izričito kaže da članove Programskog vijeća i kandidiraju i biraju političari. To bi uštedjelo dragocjeno vrijeme i nama i njima", zaključuje se u priopćenju.

Povratak

AKTUALNO