hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zaobiđeni HAZU, sveučilišta, Crkva, književna društva...

19.02.2011.

ZAGREB - U jeku rasprava u Hrvatskom saboru vezanim uz biranje novih članova Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije oglasile su se i organizacije i udruge nezadovoljne razvojem događaja. Na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu, a potaknuti odlukom saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji je prihvatio prijedlog dogovoren između stranaka o jedanaest kandidata koji bi trebali ući u Programsko vijeće, svoje prigovore izložili su predstavnici Matice, glavni tajnik Zorislav Lukić i potpredsjednik Matice Stjepan Sučić, zatim Borben Vladović u ime Društva hrvatskih književnika te Paolo Sfeci iz Hrvatske glazbene unije.

»Vrlo blizu smo toga da se u Saboru donese odluka koja je zakonski krajnje upitna. Jedna od odredaba Zakona o HRT-u kaže kako članovi Vijeća HRT-a mogu biti ljudi koji predstavljaju 'razne skupine hrvatskog društva'. U prijedlogu novog sastava nema ni jednog predstavnika nekih od ključnih hrvatskih institucija. Tako nema predstavnika hrvatskih sveučilišta (kojih ima sedam, a od kojih samo Zagrebačko sveučilište ima više od pet i pol tisuća zaposlenika), nema predstavnika HAZU-a, Društva hrvatskih književnika i crkvenih predstavnika, a svoga predstavnika nemaju ni hrvatski glazbenici ni Matica hrvatska.

Predloženih jedanaest kandidata su ugledna imena, no to su kandidati koji su se sami kandidirali i oni nikoga ne predstavljaju, niti jednu društvenu skupinu«, rekao je Zorislav Lukić koji je izdvojio slučaj književnika Ante Tomića, koji se sam kandidirao, dok je kandidat DHK bio predsjednik društva Borben Vladović kao predstavnik društva koje okuplja više od 500 književnika.
»Osim toga«, rekao je Lukić, »HRT je prema zakonu 'neovisan o bilo kakvu političkom utjecaju'. To nije moguće samim time što je izbor ovih jedanaest predstavnika proveden dogovorom dviju najjačih hrvatskih političkih opcija, odnosno vlasti i opozicije. To je političko vijeće i ono kao takvo neće biti u mogućnosti da ostvaruje svoju najvažniju društvenu funkciju, da nadzire, sukreira i promiče HRT-ov program kao nacionalni televizijski i radijski program«, rekao je Lukić.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović rekao je da ne bi imao ništa protiv kandidature Ante Tomića da se on kandidirao u ime Hrvatskog društva pisaca. »Uprava DHK je izabrala svog kandidata, a da je Antu Tomića izabralo HDP kao svoga kandidata, onda bismo mi mogli ravnopravno konkurirati za mjesto u Programskom vijeću HRT-a i to bi bilo u redu. Držimo da javna ustanova od krucijalne važnosti kao što je HRT mora drugačije funkcionirati. Dovoljan je primjer da HRT nema svoga ravnatelja, što je neodrživa pozicija. Ovako se ništa neće promijeniti i to je nedopustivo«, rekao je Vladović, koji smatra da je nevjerojatno da hrvatski pisci koji su ključni u kreiranju ne samo dramskog programa radija i televizije već općenito najkvalitetnijeg programa HRT-a neće imati svog predstavnika u Programskom vijeću.

S njim se složio i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, koji je ustvrdio kako će se na taj način, neuključivanjem ustanova poput Matice i HAZU-a, nanijeti nepopravljiva šteta hrvatskoj kulturi. Stoga je Matica hrvatska uputila službeni apel Hrvatskom saboru s devet predloženih promjena vezanih uz izbor za Programsko vijeće HRT-a.

Neven Svilar

Povratak

AKTUALNO