hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Intervju: Je li Silvija Luks prava osoba za nadziranje kompromitiranog HRT-a?

15.03.2011.

Danas.hr

U kratkom intervjuu pokušali smo prokljuviti zašto je spomenula Majku Terezu tijekom rasprave o Anti Paveliću. Njezini odgovori doveli su nas samo do pitanja postavljenog na početku.

Podsjetimo, nakon što je propao prvi pokušaj izbora predsjednika Programskog vijeća, za riječ u raspravi javio se član PV-a Ivo Goldstein, koji je zatražio od kandidata Milana Kujundžića da kaže nešto više o svom posjetu "nekim španjolskim grobljima" od toga da je to njegova privatna stvar. Podsjetio ga je da stupanjem na odgovornu javnu funkciju duguje takva objašnjenja. Kujundžić je, naime, tamo posjetio grob Ante Pavelića.

Kujundžić nije pojasnio što je radio na španjolskim grobljima, ali zato je reagirala predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks: "Kad sam ja bila u Indiji, bila sam na grobu Majke Tereze i nitko me nikad nije prozivao."

Vama je jasno da je gospodin Goldstein aludirao na posjete grobovima ustaških zločinaca kada je kazao da je Kujundžić hodao po 'nekim španjolskim grobljima'?
Da.

A zbog čega ste onda to usporedili sa svojim posjetom grobu Majke Tereze? Kakve to veze ima?
Ima veze jer je moje prezime Luks. Gospodin Goldstein koji je... povjesničar svojedobno je u svojim kolumnama mene prozivao na temu jesam li ja Židovka ili nisam.

Je li to prozivanje?
Pa, gledajte, Luksi su uglavnom Židovi. Moja obitelj... ne znam! Da vam pravo kažem, ja sam odgojena u katoličkom duhu. Prema tome, sasvim sigurno ne spadam među one koji bilo kome broje krvna zrnca. Zato gospodin Goldstein sasvim sigurno zna na što sam ja aludirala. Ako drugi nisu razumjeli, onda mogu reći da sam kao novinarka svojedobno izvještavala, recimo, iz Reichstaga. Prema tome, to ne znači da sam fašist i da sam podržavala Hitlera. Kad sam kao curica otišla u Tursku, otišla sam na Ataturkov grob, pa me svejedno bin Laden nije stavio na crnu listu kao osobu koja je protiv islama. Kao turistkinja sam posjećivala i neke druge grobove.

No, je li baš usporedba s grobom Majke Tereze...
Usporedba je trebala prekinuti politikantski ton na ovom Vijeću, koji nije dobar. Ni Programsko vijeće ni Nadzorni odbor nisu ovdje da bi vodili nacionalnu politiku nego nacionalnu televiziju. Mi se trebamo zajednički zalagati da ova kuća bude važna i da djeluje u interesu javnosti koja je plaća. A to tko je posjećivao koje grobove, to je osobna odgovornost.

Zbog čega bi Vas itko prozivao zbog posjeta grobu jedne od najistaknutijih humanitarki prošlog stoljeća?
Gledajte, ako su me prozivali u prošlosti, pa čak i fizički napadali zbog mog prezimena, bez obzira što se piše sa "ks", a ne "x", i povezivali me s nekakvim židovstvom, meni je sasvim svejedno! Ja imam prijatelja Židova, muslimana, Srba, Hrvata, Kineza, Francuza. Apsolutno je izvan pameti 2011. godine postavljati takva pitanja i iznositi takve argumente. Čudim se g. Goldsteinu da je on na prvoj sjednici Vijeća išao razgovarati o takvim stvarima.

Ne mislite da se Kujundžić onda trebao danas ograditi i kazati da je otišao tamo zbog povijesnog značaja ili znatiželje?
Gospodin Kujundžić je odrastao, odgovoran čovjek. On će reći ono što hoće i on se nema razloga pravdati nikome. On nije počinio krivično djelo, on nije učinio ništa ružno, a gledajte, sama činjenica da sam ja otišla u Reichstag ne znači da sam Hitlerova istomišljenica.

No, čovjek bi očekivao da se Kujundžić ogradi od takvih insinuacija.
To je pitanje slobode, građanske slobode, da odete gdje hoćete. Meni bi novinarska znatiželja nalagala da odem i vidim gdje su neki ljudi. Zar ćete vi kao novinarka, da dobijete zadatak da vidite gdje je sahranjen Pavelić, to odbiti?

Hm... Profesionalni zadatak

Napomenimo tek da Milan Kujundžić kao ravnatelj kliničke bolnice nije mogao dobiti novinarski zadatak da ode na grob Ante Pavelića, a ako postoji bilo koji drugi profesionalni zadatak koji ga je onamo odveo, ostat će misterij dok ga on sam ne oda javnosti.

Piše: Ana Benačić

Povratak

AKTUALNO