hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zahtijevamo europske standarde

25.03.2011.

Stotine novinara okupilo se oko podne u središtu Zagreba u znak potpore štrajkašima "Večernjeg lista", tražeći kolektivni ugovor u tim novinama, ali i granski kolektivni ugovor za sve novinare u Hrvatskoj. "Ovo je veliki dan za hrvatsko novinarstvo. Od danas više ništa neće biti isto. Ovo je borba za javnost u Hrvatskoj", poručio je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka .

Prosvjednici su se okupili pred Hrvatskim novinarskim domom. Osim štrajkaša, došli su novinari Jutarnjeg lista, Hrvatske televizije, Nove TV, Hrvatskog radija, RTL-a, Novog lista, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, s portala...

Pridružili su se i čelnici sindikalnih središnjica, otpuštene radnice Kamenskog, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i studenti Filozofskog fakulteta. Uz zviždanje, praćena trubljenjem automobila, duga je kolona krenula prema Večernjem listu noseći transparente i zastave. Nakon govora sindikalnih vođa pred ulazom u Večernji, prosvjednici su zajedno sa štrajkašima Večernjaka pokušali ući u uredništvo, ali im zaštitari nisu dopustili.

"Zahtijevamo kolektivni ugovor u Večernjem listu, u svim redakcijama, na nacionalnoj razini. To možemo ostvariti samo ako budemo zajedno", poručila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Novinare Večernjeg lista jednodnevnim štrajkom solidarnosti podržali su i novinari Glasa Istre, koji su i sami prije nekoliko mjeseci bili u istoj poziciji.

Gabrijela Galić/Novi list

Povratak

AKTUALNO