hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Duka: Težak je položaj svih novinara

07.04.2011.

Vlada opstruira ustavno pravo hrvatskih građana na štrajk, jer su događaji u Večernjem listu pokazali da država štiti vlasnike medija na nedopušten način. Novinari mogu štrajkati, ali novine i dalje izlaze zahvaljujući honorarnim suradnicima, mada hrvatski zakoni to zabranjuju i službeno sankcioniraju prikriveni radni odnos – ustvrdio je predsjednik HND-a Zdenko Duka na tiskovnoj konferenciji u srijedu, rezimirajući rezultate 15-dnevne obustave rada u Večernjem listu.

Predsjednik štrajkaškog odbora Anton Filić izvijestio je kako je uprava Večernjeg nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru nedavno ultimativno uvjetovala prekidom štrajka, na što zaposleni neće pristati.Svoje zahtjeve za produljenom primjenom nekih prava iz kolektivnog ugovora smatraju više nego skromnim.

Štrajkaši Večernjeg lista svoj su problem internacionalizirali i o njemu izvijestili predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barosa, koji uskoro dolazi u Zagreb.

Najavljen je i skori svenovinarski prosvjed, koji će skrenuti pažnju na težak položaj svih hrvatskih žurnalista, od televizijskih do onih u tiskanim medijima. Datum održavanja ovog skupa još je nepoznat, o njemu će naknadno odlučiti netom formirani organizacijski odbor.

Piše: Davor Krile

Povratak

AKTUALNO