hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Spajanje Axel Springera i Ringiera rizik za Mađare

19.04.2011.

Velike su šanse da njemačko-švicarskoj kompaniji u Mađarskoj vrata budu čvrsto zatvorena. Naime, prema novom zakonu o medijima, koji je većina mađarskih novinara ocijenila kao napad na slobodu tiska, regulator tržišnog natjecanja treba u svojoj odluci uzeti u obzir mišljenje Vijeća za medije. Regulator u sljedeća dva tjedna mora donijeti svoju odluku, ali ima i opciju produljenja roka odluke na 45 dana. Mađarska je jedina država koja dosad nije »blagoslovila« zajedničku tvrtku vodećeg njemačkog i švicarskog medijskog nakladnika. Spajanje su dosad odobrili austrijski, češki, poljski, njemački, slovački, srbijanski i švicarski tržišni regulatori.

Njemački i švicarski izdavač objavili su osnivanje zajedničke kompanije potkraj ožujka prošle godine. Od početka srpnja nova tvrtka posluje u Zürichu pod imenom Ringier Axel Springer Media AG i jedna je od najvećih medijskih grupacija prisutnih u istočnoj Europi. Zapošljavaju gotovo 5000 ljudi, a godišnji promet im iznosi 414 milijuna eura. Prema pisanju medija, predviđeno je da bi zajednička kompanija izašla na burzu između 2013. i 2015. godine. U taj su »brak« obje strane unijele svoje operacije u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Njemačka tvrtka - poznata po svojim perjanicama, tabloidu Bild i dnevniku Die Welt - unijela je svoje tvrtke-kćeri u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj. Ringierov su »miraz« operacije u Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. U Srbiji je švicarska grupacija vodeći medijski izdavač fokusiran na visokotiražne tabloide kao što su Blic, Alo! i 24 sata. Izdavač su i magazina Nin, Puls, Blic žena. Ringier je od 2009. prisutan i u Hrvatskoj kada je preuzeo portal Foto nekretnine. Odluka mađarskog medijskog nadzornika i nije nelogična imajući u vidu tržišnu koncentraciju. Švicarci u Mađarskoj drže tri najprodavanija dnevnika, dok Axel Springer drži poslovni dnevnik Világgazdasag, osam lokalnih dnevnika, cijeli niz tjednika i nekoliko ženskih i gastronomskih magazina.

Axel Springer i Ringier zainteresirani su i za kupnju uglednog slovenskog dnevnika Delo, koje u 100-postotnom vlasništvu drži Pivovarna Laško. Natječaj još nije dovršen, a uz njemačko-švicarski konzorcij u Delo bi željeli ući i švedski Bonnier - bivši vlasnik hrvatskog Businessa.hr - njemački Passauer Neue Presse te skupina fondova rizičnoga kapitala. Na Delo je navodno oko bacila i austrijska Styria, u Hrvatskoj vlasnica Večernjeg lista, 24 sata i Poslovnog dnevnika. Inače, Axel Springer spominjao se i kao mogući novi vlasnik udjela u Europa Press Holdingu (EPH), koji bi otkupio od WAZ-a. Je li to još aktualno, iz Axel Springera za  Vjesnik nije pristigao odgovor, kao ni komentar odluke mađarskog Vijeća za medije.

Povratak

AKTUALNO