hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

LAUREATI VELEBITSKE DEGENIJE Novinari tportala autori najboljih tekstova o okolišu

21.04.2011.

Dvojica novinara tportala, Ivo Lučić i Kruno Kartus, dobitnici su nagrade Velebitska degenija za pisano novinarstvo koju Hrvatsko novinarsko društvo i tvrtka APO dodjeljuje za najbolje radove na temu zaštite okoliša povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja

'Kada je riječ o dodjeli nagrade u kategoriji pisanog novinarstva povjerenstvo se nije uspjelo odlučiti između rada Krune Kartusa 'Do pesticida u Hrvatskoj bez ikakvih papira' i radova Ive Lučića o problemima hrvatskog krša ('Polovica ničega', 'Vlada se kocka sa sudbinom dubrovačkog kraja'). Oba rada primjer su odličnog i upućenog, angažiranog novinarstva koje zaslužuje svaku pohvalu. Iz tog razloga Povjerenstvo je odlučilo da ta dva autora ravnopravno podijele ovogodišnju nagradu u toj kategoriji', stoji u obrazloženju Povjerenstva za dodjelu nagrada.

Prema mišljenju Povjerenstva autorski istraživački rad Krune Kartusa o kaosu s otrovima objavljen je na tportalu u veljači ove godine i bavi se u medijima rijetko obrađivanom ekološkom i zdravstvenom temom, a to je nekontrolirana uporaba pesticida u Hrvatskoj. 'Autorov pristup je multidisciplinaran i zadire u sferu zaštite okoliša, zdravlja tla, životinja i ljudi', ocijenili su.

Povjerenstvu se iznimno dopao i pristup Ive Lučića u radovima direktno i indirektno posvećenima problemima krša i neadekvatne zastupljenosti ekoloških tema u medijima, što je odraz zapuštenog društva kojeg mediji osuđuju na zaglupljivanje. 'Lučić piše o gašenju Centra za krš, institucije koja bi trebala imati ključnu ulogu u upravljanju tom prirodnom vrednotom.

Progovorivši o dnevno-političkoj optici autor ukazuje na svojevrstan primitivizam jer Hrvatska očigledno svoj krš ne poštuje i ne razumije da bi ga adekvatno vrednovala i zaštitila', smatraju u Povjerenstvu za dodjelu nagrada. Lučić progovara o 'zakonitom nasilju' nad krhkim krškim eko-sustavima upozoravajući stručnu i širu javnost na velik oprez pri gradnji hidroelektrane Ombla. Navodi da o rijeci Ombli i njenom podzemnom krškom sustavu ne znaju dovoljno ni projektanti ni istraživači, jer su dosadašnja istraživanja rađena s parcijalnim ciljevima, bez sagledavanja opće slike i utjecaja takvog zahvata na širu okolinu. Ukazuje da je gradnja elektrane riskantan potez i poziva na transparentno odlučivanje bazirano na znanosti. Povjerenstvo je zaključilo da Lučićevi radovi imaju vrijednost svojevrsne budnice: rječiti su i sugestivni napisi znalca koji vješto barata materijom smještajući je u društveni, gospodarski i ekonomski kontekst, demaskirajući društvo i okolnosti pod kojima se odluke donose.

Danka Derifaj s Nove TV nagrađena je za TV novinarstvo za svoja tri priloga o zagađenju okoliša: reportaža o otpadu iz Albanije, zagađenju Sutle i krupni otpad na Velebitu. Za njezine reportaže je Povjerenstvo ocijenilo da su rađeni u najboljoj maniri istraživačkog novinarstva - aktualni, zanimljivi i vrhunski obrađeni iz svih aspekata. Nagrada za radijsko novinarstvo nije dodijeljena jer nije bilo dovoljno kvalitetnih radova. Na spomenuti natječaj za 'Velebitsku degeniju' ukupno se natjecalo 18 autora s 34 rada.

Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš HND-a za nagrade Velebitska degenija je, u skladu s propozicijama natječaja, radilo u sastavu: Nina Domazet, predsjednica Povjerenstva i glavna urednica Portal Energetika Marketing, Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, Mirjana Čerškov Klika, APO d.o.o. usluge zaštite okoliša – član HEP grupe, Darko Horvatić, novinar Hrvatske televizije, Nada Kolega, novinarka Kapital Networka, Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš.

Tko su nagrađeni novinari tportala?

Ivo Lučić (1960) novinarstvom se bavi od srednje škole. U posljednjih petnaestak godina posvetio se praćenju prirode, okoliša i znanstvenih tema. Najveći predmeti novinarskog zanimanja su mu percepcija prirode i okoliša te povijest znanosti. Osim novinarstvom bavi se istraživanjima okoliša i objavljuje znanstvene radove. Doktorirao je karstologiju na Institutu za istraživanje krša u Postojni (Sveučilište Nova Gorica). Također, aktivan je u zaštiti okoliša. Deset godina je vodio skupinu prijatelja speleologa koja je volonterski istraživala, popularizirala i štitila Vjetrenicu u Popovu polju. Vjetrenica je za to vrijeme stekla glas pećine s najvećim biodiverzitetom u svijetu. Uočavajući ozbiljne opasnosti po Vjetrenicu, a nastojeći njezinu zaštitu učiniti što vjerodostojnijom, u svibnju/lipnju 2009. četrnaest je dana štrajkao glađu.

Kruno Kartus (1979) se novinarstvom bavi od 2004. godine od kada je u Press centru za okoliš iz Osijeka pokrenut Nezavisni magazin za okoliš Alert. Od tada neprestano prati ekološke teme, dijelom i za druge medije. Preko udruge u kontaktu je s brojnim sličnim organizacijama u svijetu, poput mreža ekoloških novinara Greenaccord u Italiji i Međunarodne federacije ekoloških novinara (IFEJ).

Tportal je ponosan na uspjeh svojih novinara i čestita im na ovom velikom ostvarenju. Naime, otkad je 1999. godine prvi put dodijeljena nagrada Velebitska degenija ovo je prvi slučaj da su glavnu nagradu podijelili novinari istog medija u obradi različitih tema.

Piše: I.E. Matijašević

Povratak

AKTUALNO