hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Murdochove moći

11.07.2011.

Britaniji je raskrinkan Rupert Murdoch, vlasnik najvećeg i najozloglašenijeg medijskog carstva. Britanija kao da se budi iz noćne more ni sama sebi ne vjerujući kako je bilo moguće da britanski političari, mediji, pravosudni sustav, represivni organi... godinama budu začarani moćima jednog jedinog čovjeka, koji čak nije ni Britanac niti je u Britaniji plaćao porez? To si pitanje ovih dana postavljaju mnogi, zapanjeni nad tim kako je lako sve dovesti u pitanje ako se zaigra na ljudsku taštinu i znatiželju.
   
O Murdochovim metodama naime, i dosad se puno znalo, čovjek naprosto nije tajio svoju nevjerojatnu manipulativnost i sposobnost da kombinacijom ucjene i šarma praktički vlada nad svim što u Britaniji išta znači. No, tek je otkriće da su novinari jedne od njegovih novina »News of the World« prisluškivali mobitele čak 4.000 ljudi uključujući i ožalošćenu rodbinu žrtava rata, nasilja ili terora kako bi došli do »pravih priča«, u toj mjeri šokiralo javnost da su se zatresli sami temelji Murdochovog sustava. Doduše i britanskog, jer malo je bilo onih koji su bili u stanju riskirati karijeru kako bi ga raskrinkali. Danas ga se svi odriču i s do jučer nezamislivom lakoćom odbijaju prodavati njegove novine ili reklamirati se u njegovim izdanjima. Novine su pune »novih otkrića« o Murdochu i njegovim suradnicima, a on instinktom ranjene zvijeri reagira brzinom munje i smanjujući financijsku i političku štetu i uklanjajući neugodnog svjedoka, baš ove nedjelje ukida »News of the World«. Tipičan Murdoch, ako ne možeš zaradititi, onda poništi, ukini, uništi, a to što su »News of the World« 168 godina stare novine, što joj vitrine krase brojne, doduše, davne nagrade za istraživačko novinarstvo, što su uostalom sa 7,5 milijuna čitatelja najtiražnije nedjeljne novine na engleskom govornom području, to Murdochu ništa ne znači. Uostalom nije li njegov sin i uzdanica James Murdoch prije nekoliko godina izjavio da se »moramo složiti s tim da je nezaobilazna istina da samo i jedino profit jamči nezavisnost«. Očito, nema profita, nema ni novina. Za Murdocha, a on nije jedini, novinarstvo je roba i ako se na njemu ne može zaraditi onda se njime ne valja ni baviti. Jasno, nezavisnost s tim nema ama baš nikakve veze.

Upravo iz tog razloga komentari što se mogu pročitati u britanskim medijima upozoravaju da Britanija još nije spremna stvarno se suočiti s Murdochom. On sada figurira kao inkarnacija zla, kao onaj tko je za sve kriv, kao Pedro koji ima visiti za svoje, ali i za grijehe svih koji su ga slijedili ili mu udovoljavali jer su ga se bojali. Lijepo je čuti prijedloge kako se mora ojačati profesija, no to onda znači da se mora odmaknuti od statusa robe, baš kao što se i političari moraju emancipirati od tog istog, potrošnog statusa. »Rušenje Murdocha« za to nije dovoljno, jer kako će se znati da se išta dogodilo kada on pokrene novi nedjeljnik »Sun on Sunday«, kao što se priča, i kada ponovo razvije istu mrežu lovaca na »dobre priče«, a narod ih stane gutati, a političari se bojati...

Piše: Jagoda Vukušić

Povratak

AKTUALNO