hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

USKOK istražuje objavu Sanaderovog iskaza

11.10.2011.

ZAGREB USKOK je jučer počeo istraživati kako je iskaz Ive Sanadera na prvom ispitivanju pred zamjenicama ravnatelja USKOK-a dospio u novine, te je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne. »Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo s provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa«, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali okrivljenog I. S.     

»Iz sadržaja članka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD-a na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika. Naime, u skladu s Zakonom o kaznenom postupku sadržaj prvog iskaza osumnjičenika se ne diktira na zapisnik nego snima posebnim uređajem i bez pregledavanja te snimke novinar nije mogao objaviti navedene članke«, stoji u priopćenju.

»Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane to su izvršene provjere tko raspolaže navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da uz USKOK i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimka obrane dobili su i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i skladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili«, navodi se u priopćenju USKOK-a. Dakle, ističe se u priopćenju, »Ured nije jedini koji je u posjedu navedene snimke i stoga su tendenciozne tvrdnje kako je Ured te snimke dao neovlaštenim osobama«. Ovo nije prvi slučaj takvog postupanja i do sada je, kako stoji u priopćenju, Ured u više navrata tražio ili sam provodio izvide i dokazne radnje kako bi se utvrdile osobe koje su odgovorne za povredu tajnosti istrage.

Hina

Povratak

AKTUALNO