hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HDZ brusi sjekutiće na novinarima

20.10.2011.

Međunarodni moćnici u zaštiti klevetničke gamadi

Boris Kunst (HDZ) ocijenio je kako je očito da je novinarska kampanja ublažila kazne za klevete, dodavši kako, za razliku od europskih zemalja gdje je za to predviđena zatvorska kazna, u Hrvatskoj toga neće biti. "Očito da je pritisak Europske federacije novinara imao svoj učinak", ustvrdio je Kunst.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) danas je u pojedinačnoj raspravi o prijedlogu Kaznenog zakona posebno pozdravio propisivanje kaznenog djela sramoćenja i klevete čime će se, po njegovom mišljenju, stati na kraj dijelu medija kojima je jedini cilj sramoćenje pojedinaca iz političkog i javnog života.

Novinari plaćenici nam se rugaju

"Jedan dio medija koji su obuzeti groznicom profita ili su glasnogovornici, agitatori ili propagandisti grupnih ili političkih interesnih skupina stavio si je kao 'vrhovno' načelo sramoćenje pojedinaca iz političkog ili javnog života", rekao je Šeks dodavši kako se tome mora stati na kraj.

Šeksističko moraliziranje

Pozdravljajući uvođenje kaznenog djela sramoćenja, kojim se propisuje odgovornost onih novinara koji se ne pridržavaju novinarskog kodeksa, Šeks je kazao kako u javnom životu danas za to ima 'pregršt' dokaza.

Međunarodni moćnici su izvukli klevetničku gamad

Replicirajući Šeksu, Boris Kunst (HDZ) ocijenio je kako je očito da je novinarska kampanja ublažila kazne za klevete, dodavši kako, za razliku od europskih zemalja gdje je za to predviđena zatvorska kazna, u Hrvatskoj toga neće biti. "Očito da je pritisak Europske federacije novinara imao svoj učinak", ustvrdio je Kunst.

Poštenima ne smeta boravak u zatvoru

Po njegovom mišljenju, novinarima koji pošteno rade svoj posao, ne baveći se senzacionalizmom, klevatama i sramoćenjem ne smeta da se u kazneno zakonodavstvo uvede zatvorska kazna za klevetu.

Vrhunaravski agitatori istinske mržnje

Goran Marić (HDZ) je ocijenio kako se u dijelu medija "doista promiče mržnja, ali mržnja prema istini", dodavši kako ima i onih koji za ubojice tvrde da su ugledni građani i poduzetnici, što Marić smatra nedopustivim.

Šeksualno oslobađanje

Šeks je zaključio da se propisivanjem kaznenog djela sramoćenja i klevete ne ugrožava sloboda medija već jamči sloboda ali, rekao je, sloboda za istinu, a ne za laž i klevetu.

(Hina)

Povratak

AKTUALNO