hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Reporter Jutarnjeg Drago Hedl dobitnik je prestižne nagrade Dr. Erhard Busek

25.10.2011.

Drago Hedl, reporter Jutarnjeg lista, dobitnik je prestižne novinarske nagrade Dr. Erhard Busek - SEEMO 2011 Award for Better Understanding in SOuth East Europe.

Priznanje je dobio za "izuzetan doprinos unapređenju međuetničke komunikacije i pomirbe te za istraživačko novinarstvo u području ratnih zločina počinjenih tijekom 90-ih godina", ocijenilo je 11 članova žirija. Hedl će nagradu primiti 28. listopada u Beču gdje će mu je predati dr. Erhard Busek i Oliver Vujović, glavni tajnik SEEMO-a.

Ratna propaganda

Drago Hedl je nakon završetka književnosti na Pedagoškoj akademiji u Osijeku počeo svoju karijeru kao novinar i urednik u Glasu Slavonije. Početkom rata odbio je sudjelovati u ratnoj propagandi i govoru mržnje, stoji u obrazloženju nagrade. Do 1994. je pisao za Slobodnu Dalmaciju, a potom odlazi u London na godinu dana gdje radi za Institut za izvještavanje iz rata i mira. Potom se vraća u Hrvatsku i radi za Feral Tribune, Novi list, a od 2008. za Jutarnji list.

Prijetnje smrću

Tijekom svih tih godina, navodi se u obrazloženju, Hedl je bio izložen kritikama vlasti, tužbama i fizičkim napadima. Nacionalističke organizacije proglasile su ga državnim neprijateljem broj jedan, a posljednju prijetnju smrću dobio je u srpnju ove godine.

B. V.

Povratak

AKTUALNO