hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slovenski i hrvatski novinari: Sve lošije stanje u medijima

05.11.2011.

ZAGREB Slovenija i Hrvatska ne dijele samo datum skorih parlamentarnih izbora – 4. prosinca, nego i brojne novinarske probleme.

– I u Hrvatskoj i u Sloveniji na snazi je medijsko zakonodavstvo koje onemogućava novinarima i medijima da ispune svoju misiju. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo novinara Slovenije (DNS) pozivaju vlade, koje će biti izabrane 4. prosinca, da odmah pristupe izradi novog zakonodavstva koje će poštivati međunarodne, europske standarde – poručuju u zajedničkoj izjavi predsjednici HND-a i DNS-a, Zdenko Duka i Matija Stepišnik. Glavne teškoće u obje zemlje proizlaze iz netransparentnog vlasništva nad medijima. Vlasnici medija ne shvaćaju ili ne žele shvatiti posebnu društvenu ulogu medija, njihovu važnost za društvo i demokraciju.

I u Sloveniji i u Hrvatskoj socijalni položaj novinara sve je lošiji, što je, poručuju udruge, najveća prijetnja odgovornom obavljanju temeljne misije neovisnog i autonomnog novinarstva.

U Sloveniji postoji nacionalni kolektivni ugovor za novinare, a u Hrvatskoj on nije potpisan ni nakon osam godina pregovaranja s izdavačima. Pregovori su propali proljetos nakon što izdavači nisu pristali ni na minimalnu razinu prava koju jamče postojeći pojedinačni kolektivni ugovori u medijskim kućama. Sindikat novinara Hrvatske (SNH) jučer je stoga proveo referendum u svim redakcijama na kojem su se novinari izjašnjavali da li su spremni sudjelovati u općem štrajku.

V. R.

Povratak

AKTUALNO