hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Faggian u jednom danu izgubio i dobio Novi list

09.12.2011.

Business.hr

Kako doznaje Business.hr, Albert Faggian, vlasnik Glasa Istre i Novog lista u četvrtak je ujutro u Rijeci održao govor u kojem se oprostio sa zaposlenicima Novog lista, da bi već popodne u zagrebačkoj redakciji rekao kako mu novine ostaju i razgovarao o planovima njegovog razvoja


Nakon što im je šef bio rekordna dva tjedna, Albert Faggian, odnedavna većinski vlasnik Novog lista, u četvrtak ujutro oprostio se od zaposlenika u riječkoj redakciji tih novina, da bi se  poslije toga s istim povodom uputio i u zagrebačku redakciju. Na putu iz Rijeke u Zagreb stvari su se promijenile, pa je djelatnicima u Zagrebu Faggian obznanio kako ipak ostaje vlasnik, nakon čega su raspravljali o budućnosti novine, doznaje Business.hr od izvora bliskih Novom listu.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Business.hr, glasine da će Faggianova kupnja Novog lista biti stopirana pojavile su se upravo na posljednji dan roka predaje ponuda za kupnju novine, 22. studenog, kada je već bilo jasno da će jedina predana ponuda za kupnju biti ona Faggianova.

Na taj dan među riječkim se poduzetnicima pročuo glas kako riječi SDP želi da se prodaja Novog lista Faggianu stopira zbog lošeg poslovanja njegovih tvrtki, koje ne bi mogle pratiti razvoj Novog lista.

Tijekom jučerašnjeg dana čak su se pojavile i informacije da je Zaba Faggianove dionice Novog lista prebacila na tvrtku Ri novine, oko koje su okupljeni poduzetnici navodno bliski riječkoj lokalnoj vlasti, odnosno SDP-u. Šef lokalnog SDP-a Zlatko Komadina navodno je tražio da za to da se Faggianu onemogući preuzimanje Novog lista angažira i Slavko Linić, koji bi kao novi ministar financije trebao intervenirati kod Zagrebačke banke, što je ovaj opovrgao.

Iz Zagrebačke banke nam je rečeno kako je Novi list prodan Faggianovoj tvrtki, no da je on pritom odmah izviješćen i o postojanju zajedničkog interesa za kupnju Novog lista od strane veće grupe tvrtki iz Rijeke i Kvarnera koje su tada, upravo u dogovoru sa Zagrebačkom bankom, bile u postupku formiranja konzorcija za svrhu kupnje novina, ali nisu ga mogle realizirati u danom vremenu. „Tada se u tim okolnostima g. Faggian ne samo suglasio s prijenosom dionica na konzorcij čim se oformi, već se i suglasio da u ovom prijelaznom razdoblju ne poduzima korake kojima bi se na bilo koji način utjecalo na bitne elemente poslovanja Novog lista. Na temelju uvida u poslovanje tih riječkih tvrki, Zagrebačka banka smatra da bi snaga tvrtki okupljenih u konzorciju uz najavljenu naknadnu dokapitalizaciju, Novom listu mogla osigurati dugoročno održivo poslovanje“, kazali su nam iz banke.



U prilog Zabinom obrazloženju da su spomenuti poduzetnici i ranije došli na ideju preuzeti Novi list i ne dopustiti da završi u Faggianovim rukama, ide i činjenica da je tvrtka Ri novine, kako Business.hr doznaje, osnovana 25. studenog 2011. godine, dakle samo tri dana nakon što je Faggian potpisao ugovor o kupnji riječkog regionalnog dnevnika.

Ta je tvrtka, kako također doznajemo, registrirana na istoj adresi kao i Novi list, u Zvonimirovoj 20/a u Rijeci. Kao osnivači Ri novina navode se RI - Petrol u vlasništvu Joze Kalema, Rijekatekstil - Domus, Jadranski pomorski servis, Jadran- Galenski laboratorij za proizvodnju i promet farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, zatim tvrtka Ruting za ugostiteljstvo, turizam, trgovinu i inžinjering, Free - technics, Bitechique d.o.o., Građevinarstvo i proizvodnja KRK dioničko društvo te Imex banka.  

No, oni su odustali od preuzimanja na kraju, doznaje Business.hr.

Business.hr je već pisao o dobrim odnosima Faggiana s lokalnim šefovima iz Zagrebačke banke, konkretno Valterom Šarićem, regionalnim direktorom Zagrebačke banke za Istru, koji je lani Faggianu, u vrijeme kada je Puljanka bila na rubu propasti, "uletio"  navodno joj odobrivši kredit od 50 do 70 milijuna kuna. Faggian je naime vlasnik Andréa – tvrtke koja je kupila Novi list -  i Intusa,  preko kojih kontrolira Puljanku, Puljanka je pak vlasnik tvrtke Istra d.d., koja je nadalje vlasnik tvrtke Glas Istre Novine, a koja je izdavač dnevnih novina Glas Istre.

Faggian nam je tada rekao kako je za dobivanje bilo kakvog kredita u Zabi morao ispuniti sve uvjete kako bi ga banka uvrstila u kreditno sposobne subjekte te da "ne postoji način da ili Šarić ili vrh banke jednostrano kaže 'Ja bih malo sad Faggianu ili Puljanci dao malo novca'".

No, Faggian nam je tada rekao i kako nije pregovarao s Ježićem o kupnji Novog lista da bi ga, samo nekoliko mjeseci kasnije, ipak kupio.

Faggian je, kako doznajemo, u četvrtak ujutro svoje odustajanje uvjetovao četirima zahtjevima: da mu se podmire troškovi koje je dosad imao, da u Novom listu ne bude otkaza u narednih pet godina, da se zaposlenicima ne smanjuju plaće i četvrti, najvažniji zahtjev je da se Glasu Istre omoguće beneficirani uvjeti suradnje s Novim listom, odnosno da se smanje troškovi tiskare i ostalog. Navodno traže da se troškovi tiskanja Glasa Istre u tiskari Novog lista smanje 50 posto.

Branka Suvajac

Povratak

AKTUALNO