hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT će smanjiti plaće za 10 posto i povisiti pretplatu; napad na Hloverku

16.12.2011.

Financijski plan HRT-a za 2012. usvojili su danas članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a prema kojemu bi taj javni servis iduću godinu završila u minusu od sedam milijuna kuna.

Financijski plan HRT-a za 2012. usvojili su danas članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a prema kojemu bi taj javni servis iduću godinu završila u minusu od sedam milijuna kuna.

Također, usvojili su prijedlog da se na zajedničkim sjednicama PV-a i NO-a HRT-a o tom planu raspravlja svaka tri mjeseca.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac rekao je kako je taj financijski plan održiv i jedini moguć, te da će godina financijski biti iznimno teška.

Na sjednici je istaknuto da je na rezultate najviše utjecao pad prihoda od marketinga zbog smanjenja raspoloživih minuta za oglašavanje u udarnom terminu.

Članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a planiraju povisiti iznos RTV pristojbe za dvije kune, ako to Vlada dopusti, što će na godišnjem nivou donijeti HRT-u 20 milijuna kuna prihoda. Također, planiraju smanjiti plaće i materijalna prava svim zaposlenicima za 10 posto. HRT će na tome godišnje uštedjeti 43 milijuna kuna.

Na sjednici je bio i Nikola Krešić Bonačić, predstavnik radnika u NO HRT-a. On je prenio nezadovoljstvo sindikata prijedlogom smanjenja plaća te činjenicom da ih uprava o tome nije obavijestila.

Predstavnik radnika u NO HRT-a, Nikola Krešić Bonačić prenio je nezadovoljstvo sindikata prijedlogom smanjenja plaća za deset posto, te činjenicom da ih uprava o tome nije obavijestila. Popovac mu je rekao da je smanjenje plaća zadnja stvar koju će napraviti.

- Ne mogu jamčiti socijalni mir ukoliko se udari na plaće. To je u suprotnosti i s Kolektivnim ugovorom - rekao je Krešić Bonačić.

Duško Radić jednoglasno je, na četverogodišnji mandat, izabran za ravnatelja Hrvatskog radija odlučeno je na sjednici Programskog vijeća.

Napad na Hloverku
Članovi Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u danas su vijećnicima Programskog vijeća HRT-a uputili pismo u kojem traže da se Hloverka Novak-Srzić makne iz emisije 'Otvoreno'.

Iako su novinari očekivali kako će pismo sa zahtjevom biti dovoljno da se o Novak-Srzić započne rasprava na Vijeću, do toga ne bi došlo da član Vijeća Ivo Goldstein nije napomenuo da se Novak-Srzić spominje u dnevnim tiskovinama kao jedna od važnih osoba u aferi Core Media zbog koje je uhićeno pet ljudi, među kojima i u srijedu pušteni Vladimir Šelebaj.


Goldstein je naglasio i kako bi bila 'stvar dobrog ukusa' da ljudi koji se povezuju s korupcijskim aferama ne vode emisije na tu temu, uzevši za primjer upravo Novak-Srzić i emisiju 'Otvoreno' s tematikom korupcije u nogometu.

- Barem dok se ne ustanovi što je na stvari - pojasnio je Goldstein.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je Goldsteinov prijedlog primio na znanje te najavio kako će pokušati naći najbolje rješenje. Raspravi se pridružila i predsjednica nadzornog odbora Silvija Luks koja je Novak-Srzić rekla da bi bilo 'poštenije da se sklonila'. Na to se nadovezala predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić-Rotar koja je Novak-Srzić predložila da se makne iz emisije 'Otvoreno'.

Međutim, Novak-Srzić i nakon prozivanja ostaje urednica 'Otvorenog' zaključivši kako joj ne pada na pamet odsutpati prije nego što navedena afera ne dobije sudski epilog .

Povratak

AKTUALNO