hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Podržala Šprajca, izgubila emisiju

23.12.2011.

ZAGREB Euromagazin, Paralele, To je Europa, Oko globusa, emisije su vanjske politike HTV-a nad kojima, ima mjesec dana, visi prijetnja da će ih se ukinuti. Nagovijestila je to bivša v.d. direktorica programa HTV-a Gordana Mrđen, a primio na znanje njen nasljednik glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević. Život u neizvjesnosti urednika i voditelja spomenutih uradaka od jučer prestaje i to tako da je »mudro« programsko čelništvo, vođeno glavnim urednikom i v.d. urednikom Informativnog programa Draženom Miočićem odlučilo od svega ukinuti emisiju Elizabete Gojan Oko globusa.
    Zašto baš ta i to dan-dva nakon što je Elizabeta Gojan kao predsjednica Izvršnog odbora ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u stavila svoj potpis pod oštro pismo kojim HND staje u zaštitu profesije i među ostalim upozorava na nepoštovanje procedure kod kažnjavanja Zorana Šprajca!?
   
Tradicija i gledanost

Čini se – baš zato, makar s HTV-a tvrde drugačije.
    – Ukinuta je emisija s najkraćom tradicijom i najmanjom gledanošću – poručuju iz Službe za odnose s javnošću.
    Odnosno, kažu, kako se nešto poradi štednje moralo ukinuti, pa je odabir, zbog tradicije i gledanosti, pao na Oko globusa. Ako se tradicija još i može prihvatiti kao argument s obzirom na to da emisija ide od početka jesenske sheme, ovo s gledanošću poprilično je diskutabilno. U malo vremena teško je veliku gledanost i očekivati, a uz to čak iz Službe za odnose s javnošću priznaju kako su primjerice Paralele i Oko globusa u zadnjih nekoliko izdanja imale gledanost oko 2,7 posto. Radi li se, stoga, ipak o pokušaju da se Elizabetu Gojan disciplinira?
    – Ako netko kaže da je novac razlog, a mi smo potrošili manje od pola proračuna, onda to nije razlog. Ako je gledanost Paralela 1,9 posto a u najboljem slučaju 3,3 posto, onda ni to ne može biti razlog. I onda se uistinu to može doživjeti kao neki pokušaj discipliniranja, ali me disciplinirati neće, jer riječ je ovdje o novinarstvu i istini, pravdi i nepravdi – kazala nam je Gojan.
   
Spajanje ekipa

Ona je jučer bila na putu za Češku gdje ide napraviti novinarski posao vezan uz pogreb velikog Vaclava Havela.
    Inače, plan je kreatora programa HTV-a, u dogledno vrijeme spojiti ekipu »Paralela« s ekipom Oko globusa, pa učiniti novi vanjskopolitički magazin. Bio bi to i novi izazovni zadatak za Zorana Šprajca s obzirom na to da od prije koji dan umjesto uređivanja Dnevnika koordinira tjedne informativne emisije. Uredništvo je odlučilo i to da Elizabeta Gojan svoju zadnju emisiju, onu s godišnjim pregledom svjetskih zbivanja, odradi 1. siječnja 2012. Elizabeta Gojan poručuje kako popunjavati program ne misli, odnosno kako tu emisiju odraditi neće po cijenu kazne.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO