hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

RTL Televizija i Vijeće za elektroničke medije uskoro na sudu?

12.01.2012.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je opomenu RTL Televiziji i zatražilo da u roku od mjesec dana „uskladi emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005. godine“. U odluci objavljenoj na službenim internetskim stranicama VEM tvrdi da je RTL promijenio programsku osnovu za više od 10 posto sadržaja bez njegova dopuštenja. Iako bi ignoriranje opomene moglo biti kažnjeno privremenim ili trajnim oduzimanjem koncesije, na RTL-u ne namjeravaju poslušati Vijeće jer tvrde da nisu napravili nikakav prekršaj, a čini se da su pravdu odlučni potražiti na sudu.

Sponzorirane emisije
Problem je nastao kad je RTL u listopadu zatražio suglasnost VEM-a za dopunu programske osnove. Regulator se tada prihvatio analize programa i utvrdio da se ta televizija ni dotad nije pridržavala vlastite programske osnove. Utvrdili su velika odstupanja u informativnom programu, kojeg je u postotku znatno manje nego što bi ga trebalo biti, pa su zaredala dopisivanja s tom komercijalnom televizijom koja su naposljetku rezultirala tom opomenom.
Vijeće je u svibnju 2011. godine ponovno utvrdilo da se gledateljima osim emisija Vijesti i RTL Danas ne pruža nijedna druga emisija informativnog karaktera, zbog čega su uskraćeni. Analiza je tada pokazala da udjel informativnog programa iznosi 8,61 posto u ukupnom programu.
Zanimljivo je, međutim, da RTL sve vrijeme nije znatno mijenjao program, nego je Vijeće neke emisije prestalo ubrajati u informativni program jer su djelomice sponzorirane (Exkluziv, Exploziv...). „Emisije koje imaju sponzore ne mogu biti uvrštene u informativni program“, ističe Vijeće u odluci, ali ne objašnjava zbog čega je prijašnjih godina priznavalo te emisije kao informativne.

Nezavidan položaj
Stoga iz RTL-a poručuju da ne vide zbog čega bi trebali usklađivati programsku osnovu jer je ona ista od trenutka dobivanja koncesije. „Nakon što je Vijeće za elektroničke medije prije dvije godine počelo drukčije tumačiti i primjenjivati zakon, RTL je podnio zahtjev za izmjenama i dopunama programske osnove radi usklađivanja programske osnove s tumačenjima i uputama Vijeća, koji je do danas nekoliko puta bio bezrazložno odbijan. Argumenti Vijeća da se dogodilo veliko odstupanje od koncesijske programske osnove iz 2005. godine ne stoje, pa ćemo poduzeti raspoložive pravne korake protiv tih odluka“, kaže Nataša Roksandić, RTL-ova glasnogovornica.
Iako na toj televiziji misle kako nisu ništa zgriješili, što namjeravaju dokazivati na sudu, protiv odluke VEM-a nije dopuštena žalba, nego se može pokrenuti upravni postupak u roku od 30 dana. RTL je u nezavidnom položaju i zbog toga što Zakon o elektroničkim medijima omogućuje da se privremeno ili trajno oduzme koncesija ako se pružatelj medijskih usluga „ni nakon primitka opomene Vijeća ne pridržava najmanje 90 posto programske osnove“. Pregoarvačku poziciju RTL-u dodatno otežava što mu koncesija istječe u ožujku 2014. godine.

Saša Vejnović

Povratak

AKTUALNO