hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Slučaj Žikina dinastija. RTL traži ostavku Vijeća za el. medije

24.01.2012.

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije upozorilo da se svi filmovi na srpskom jeziku trebaju emitirati s prijevodom na hrvatski jezik te upozorila RTL Televiziju da skine s programa "Žikinu dinastiju", RTL Hrvatska odlučila se za pravnu bitku, prenosi RTL.

RTL Hrvatska poziva članove Vijeća za elektroničke medije da podnesu ostavku zbog, kako ističu, nepoštivanja zakona koji bi trebali provoditi, nestručnosti, pristranosti te donošenja štetnih i protuzakonitih odluka. Podsjećaju da je u petak RTL Hrvatska primila upozorenje Vijeća za elektroničke medije iz kojeg proizlazi da se svi filmovi na srpskom jeziku trebaju emitirati s prijevodom na hrvatski jezik.

– Vijeće je svoje upozorenje obrazložilo odredbama Zakona o elektroničkim medijima i time prekinulo dosadašnju pozitivnu praksu u hrvatskim medijima prema kojoj se filmovi ili serije na srpskom jeziku nisu prevodili – smatraju u RTL-u, te ističu da "navedeno očigledno ukazuje na diskriminatorno postupanje prema RTL-u, jer nikada do sada Vijeće niti jednog nakladnika nije tražilo emitiranje s prijevodom".

– RTL namjerava poduzeti sve raspoložive pravne korake protiv Vijeća za elektroničke medije jer je kontinuiranim neprofesionalnim postupanjem i pristranim odlukama, poput ove o "Žikinoj dinastiji", unatrag devet mjeseci tri puta donijelo slične vrlo proizvoljne i diskriminatorne opomene protiv RTL-a čime nam danas prijeti mogućnost gubitka koncesije – ističu u RTL-u.

Zbog, kako kažu, ozbiljnih sumnji na sukob interesa predsjednika Vijeća Zdenka Ljevaka, RTL traži od nadležnih tijela da ga se razriješi dužnosti.

I. Č./VLM

Povratak

AKTUALNO