hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Komercijalne televizije: VEM je produžena ruka HRT-a

26.01.2012.

Nakon što je RTL Hrvatska javno zatražila ostavke članova Vijeća za elektroničke medije (VEM), i to zbog nepoštovanja zakona koji bi trebali provoditi, nestručnosti, pristranosti te donošenja štetnih i protuzakonitih odluka, oglasilo se i Vijeće iz čijeg je odgovora jasno da na ostavke ne pomišljaju. „Javne poruke koje šalje RTL nisu prihvatljive i Vijeće ih doživljava kao pritisak na rad samostalnoga regulatornog tijela te ih odbacuje kao što odbacuje i sve pokušaje jednostranog tumačenja upućenog upozorenja, koje je najblaži oblik reagiranja Vijeća na utvrđena odstupanja od odredaba Zakona o elektroničkim medijima te ne proizvodi pravne učinke koji bi mogli dovesti do oduzimanja koncesije“, stoji u odgovoru Vijeća na RTL-ovu prozivku.

Podilaženje HRT-u

Napeti odnosi između Vijeća i komercijalnih medija traju dulje vrijeme, a u neformalnim razgovorima ljudi iz televizijskog biznisa uglavnom se žale da VEM favorizira HRT te da im tako otežava poslovanje. Posljednji takav slučaj bio je gledanje kroz prste HTV-u koji je potkraj prošle godine počeo pod krinkom sponzorstva emitirati klasične reklame, što je zakonom zabranjeno. Ta je praksa koincidirala sa stupanjem na snagu odredbe Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), kojom je HTV-u vrijeme za reklame sa šest minuta srezano na četiri minute u svakom satu udarnog termina (od 18 do 22 sata), zbog čega su čak i neki članovi Vijeća zaključili da državna televizija tako pokušava nadomjestiti gubitak dijela prihoda. Međutim, nisu ih pokušali kazniti, nego su im dali dodatan rok za usklađivanje sa ZEM-om iako su za to imali godinu dana, koliko je prošlo od donošenja novog zakona do stupanja na snagu.
Komercijalne televizije, s druge strane, tvrde da se prekoračenje zakonskih okvira brzo kažnjava prekršajnim nalozima ili opomenama koje su osnova za privremeno ili čak trajno oduzimanje koncesije, no dosad su izbjegavali o tome javno govoriti.

'Srpsko-hrvatski'

Nakon nedavnog upozorenja zbog neprevođenja srpskih filmova, zbog čega je RTL bio primoran u zadnji tren promijeniti najavljeni film s programa, ta je televizijska kuća javno progovorila i zatražila ostavke članova Vijeća, ali i smjenu predsjednika tog tijela Zdenka Ljevka zbog „ozbiljnih sumnji u sukob interesa“. Vijeće u odgovoru tvrdi da su morali uputiti upozorenje RTL-u jer su zaprimili prijavu građana nakon što je u prosincu emitiran film „Žikina dinastija 2“ bez prijevoda, jer ZEM propisuje da su pružatelji medijskih usluga dužni objavljivati program na hrvatskom jeziku ili u prijevodu na hrvatski. „Iako Vijeće prepoznaje da članak 4. ZEM-a ne uvažava povezanost hrvatskoga medijskog prostora s medijskim prostorom u okruženju, obveza je Vijeća provođenje važećeg ZEM-a“, stoji se u odgovoru Vijeća, čime sugeriraju da su svjesni nelogičnosti te zakonske odredbe u ovakvim slučajevima. Iz Ministarstva kulture već su se najavljivale promjene Zakona o elektroničkim medijima pa se očekuju i promjene konkretnog članka.

Saša Vejnović

Povratak

AKTUALNO