hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Divjak i Lopandić ne razmišljaju o ostavkama

02.02.2012.


Vlada zasad ne namjerava smijeniti ni direktora ni glavnog urednika Vjesnika, što su prije nekoliko dana zatražile podružnice Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u tome listu. U Ministarstvu kulture neslužbeno doznajemo da im je trenutačno glavni cilj donijeti plan restrukturiranja lista, a kadroviranjem se (još) ne bave. U tom ministarstvu, koje
je po prirodi stvari nadležno za medije, mnogo važnijim smatraju odrediti budućnost toga dnevnog lista u državnom vlasništvu s obzirom na to da se donedavno dvojilo između restrukturiranja i stečaja.

Od stečaja se ipak odustalo, a do neke nove državne financijske injekcije, koja je Vjesniku prijeko potrebna za preživljavanje, financirat će se privremenim proračunom Ministarstva financija.

Unatoč dramatičnom tonu javnog poziva na ostavke, o njima ozbiljno ne razmišljaju ni Bojan Divjak, predsjednik Uprave tvrtke Narodne novine – press (Vjesnikova izdavača), ni Bruno Lopandić, glavni urednik lista. „O tom pismu ne želim ni govoriti jer ga nisu napisali novinari nego samo dvoje ljudi, predsjednici ogranka sindikata i HND-a. Pokrenuli smo službene razgovore s Vladom i sve se odvija normalno“, kaže Lopandić, dodajući da ni ostavku ne namjerava podnijeti, već da o tome odlučuje vlasnik.

Ni Divjak nije htio pretjerano komentirati pismo sindikata i novinara, tvrdeći da to nije stvar koju je vrijedno komentirati, jer je pismo puno netočnosti i neistina. Ipak nije htio objasniti što je netočno i neistinito u pismu, jer bi to već bio komentar, a on smatra da taj tekst komentar nije zaslužio. „Sve probleme Vjesnika nastojimo riješiti i glavni urednik i ja. Nastavljamo raditi svoj posao i to je sve što vam mogu reći o toj temi“, rekao je Divjak. 

Biljana Bašić, predsjednica sindikalnog ogranka Vjesnika, i dalje smatra da je smjena vodstva nužna. „I dalje stojimo iza toga da bi oni trebali podnijeti ostavku ili bi ih se trebalo smijeniti jer su rezultati Vjesnika toliko loši da nema
drugog rješenja. Glavni preduvjet da se nešto pokrene jest da oni odu“, kaže Bašić. Posebno spominje Divjaka, koji je u Vjesniku, s manjim prekidima, još od 2005. godine. Iz lista je otišao s otpremninom od 200.000 kuna, ali se vratio 2008. godine, kaže Bašić, koja najviše ipak očekuje od nove vlasti.

„List je u državnom vlasništvu i na državi je odluka, a mi očekujemo da nešto učini kako bi Vjesnik opstao i kako bi se zadržala radna mjesta. Jasno je da novine moraju drukčije izgledati, ali na ovaj način neće opstati ni Vjesnik, ni stotinjak ranih mjesta“, kaže Bašić.

Iako u kuloarima već kruže priče o tome kako će na čelo Vjesnika doći netko izvana, nitko još ozbiljno ne želi licitirati konkretnim imenima. Čelnici sindikata i HND-a tražili su od vlasnika da u Vjesnik postavi krizni menadžment kako bi se utvrdilo stvarno financijsko stanje, jer Radničko vijeće već godinu dana ne može dobiti financijski izvještaj. Iako se barem zasad čini da vlasnik neće ispuniti njihove zahtjeve, Bašić kaže da će još neko vrijeme pričekati i vidjeti što će se događati prije nego što nešto poduzmu, napominjući kako očekuju neki potez vlasnika.

Smjenu glavnog urednika i predsjednika Uprave zatražili su zbog katastrofalne poslovne i uređivačke politike, a od Vlade su zatražili i postavljanje kriznog menadžmenta koji bi, pored snimanja financijskog stanja, pripremio list za transformaciju u javno glasilo. Traže i donošenje zakona o Vjesniku. Divjaka i Lopandića smatraju izravno odgovornima za „profesionalno i financijsko srozavanje Vjesnika, o čemu svjedoči sramotno mali broj prodanih primjeraka - najniži u Vjesnikovoj povijesti - a zbog kojeg je nedavno donesena odluka o dodatnom smanjenju tiskane naklade i distribucije“.

Tvrde i da Divjak posljednjih mjeseci radnicima nije uplaćivao doprinose iako je u ožujku 2011. godine Vjesniku odobrena pomoć od 18 milijuna kuna iz proračuna. Divjaka optužuju i da je, unatoč tomu, manjem dijelu ljudi povećao plaće te kako je sve učinjeno da list postane podstanar u vlastitim prostorijama, pa tako Tiskari Vjesnik mjesečno plaćaju 50.000 kuna.

„Budući da Divjak i Lopandić i dalje nemaju odgovor na naša pitanja o sudbini lista (projekt, ako ga uopće imaju, nisu dali socijalnom partneru na uvid), niti su išta učinili za njegovo tržišno pozicioniranje i pretvaranje u javno glasilo, njihov daljnji angažman u listu smatramo štetnim“, zaključili su u svom zahtjevu čelnici Vjesnikova sindikata i HND-a.

Piše: Saša Vejnović

 

Povratak

AKTUALNO