hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Što će nam regulatorno vijeće kad imamo Markov trg

03.02.2012.

Fanovima RTL televizije će se zacrnjeti pred očima, makar crna slika trajala samo sat dva, dan dva. No, bio gubitak koncesije i na kratko, kad se odluka Vijeća za elektroničke medije stavi na papir i »crnilo« dogodi, ostat će upamćeno da je RTL bila prva televizija s nacionalnom koncesijom u nas koju je Vijeće za elektroničke medije ovako drastično kaznilo.

Razlog nije loš program, već programske osnove, potreba da se poštuju obveze na osnovu kojih se koncesija zaslužila i činjenica da je Vijeće našlo manjak koječega u programu, informativnog sadržaja ponajviše. Vijeće je regulator, dužnost mu je da o tome skrbi. RTL je, pak, nakladnik koji ima pravo ne plaćati kazne i plesati na rubu oduzimanje koncesije vjerujući da preko ruba neće pasti. Tu ničeg spornog nema da nije činjenice da se sve događa nakon dvije godine natezanja, prepiski, obostranog ignoriranja. Kako se ophoditi naspram televizije čije su gazde jaki europski igrači i u čijem su vlasništvu do nedavno bili i takve veličine kao Ivica Todorić i Emil Tedeschi, čini se da ovo društvo sve ove godine nije znalo. Što se to promijenilo da sad dva ovna zagaze na brvno po cijenu da jedan padne u provaliju!?

Hrvatska je ovo, a onda, bit će da je politika kriva. Ćurak se, možda, okrenuo i možda uistinu ima istine u kuloarskim šaputanjima kako su u Vijeću dobili mig od politike da provode zakon i tjeraju druge da zakone poštuju. No, što ako su migovi krivo shvaćeni, ako RTL povuče svoje veze, ako se javi Europa, ako se povuče pitanje kontrole drugih nakladnika, ili ako se, a to bi RTL-u jamačno bilo najdraže, sve protumači kao osveta Vijeća zbog medijske hajke potaknute Žikinom dinastijom!?

Pitanja je milijun, odgovora u zemlji gdje ministrica kulture tek konstatira da medijske politike nema, malo. Možda nam štogod bude jasnije kad Vijeće ispiše svoj sud te se transparentno suoči s brojnim kritikama na račun svoga rada. Ili će nam možda sve biti posve jasno ako se neko čudo desi pa Vijeće nađe načina da samo sebi skoči u usta. Bio bi to najbolji pokazatelj da nam regulatora nizašto, pa ni za ovo, ne treba, kad imamo Markov trgu s pripadajućim mu zgradama i ljudstvom da se i tim bavi.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO