hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Berezovski naručio ubojstvo novinarke?

01.03.2012.

Britanske vlasti traže od Rusije izručenje Dmitrija Kovtuna, bivšeg agenta KGB-a i poslovnog čovjeka, zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo Aleksandra Litvinenka, također bivšeg agenta KGB-a i FSB-a, otrovanog u Londonu polonijem u studenom 2006. godine. Rusko tužiteljstvo je potvrdilo da je primilo zahtjev za izručenje, a o svemu je službeno obaviješten i Kovtun.
   
I Kovtunu naškodio polonij

Ubojstvo Litvinenka znatno je pogoršalo rusko-britanske odnose, a na Kovtuna, kao jednog od ključnih ljudi u ubojstvu, sumnja se godinama. Litvinenko je 1998. godine optužio ruske vlasti tvrdeći da namjeravaju ubiti poznatog tajkuna iz Jeljcinova razdoblja Borisa Berezovskog, nakon čega je izbjegao u London gdje je dobio azil. Otrovan je polonijem 210 i nekoliko tjedana nakon trovanja umro je od radijacijske bolesti.
    Kovtun je, pak, bio bliski poslovni suradnik Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za ubojstvo Litvinenka, također bivšeg KGB-ovca koji je danas jedan od najistaknutijih članova nacionalističke Liberalno-demokratske stranke Vladimira Žirnovskog. Kovtun se više puta susreo s Litvninenkom u listopadu i studenom 2006. godine, u vrijeme kada je ovaj otrovan. U stanu u Hamburgu u kojem je Litvinenko prenoćio prije nego što se 1. studenoga susreo s Litvinenkom pronađeni su tragovi polonija. Nekoliko sati nakon tog sastanka Litvinenko se fatalno razbolio. Tragovi polonija pronađeni su i u zrakoplovu kojim je Kovtun doputavao u London, a on sam se u prosincu 2006. godine liječio od radijacijske bolesti.
   
Tajkunu pomogao Ahmed Zakajev

Boris Berezovski, koji također uživa azil u Velikoj Britaniji, možda je ključna osoba i drugog poznatog ruskog političkog ubojstva iz 2006. godine, ubojstva novinarke Ane Politkovskaje. Ruska agencija RIA navodi, pozivajući se na dnevnik Kommersant, da su Berezovski i čečenski separatistički vođa Ahmed Zakajev naručili ubojstvo Politkovskaje. Istražiteljima je o tome govorio potpukovnik Dmitrij Pavljučenkov, uhićen prošloga kolovoza i osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu poznate novinarke. Kommersant navodi da je Politkovskaja imala određene razmirice s Berezovskim i Zakajevom, ali ne navodi detalje. Pavljučenkovljev odvjetnik kazao je da je njegov klijent za to čuo od Lom-Ali Gaitukajeva, Čečena koji je također osumnjičen za ubojstvo Politkovskaje. Ona je ustrijeljena u listopadu 2006. godine, a bila je poznata po svom oštrom protivljenju politici Moskve prema Čečeniji i javno je ukazivala na masovna kršenja ljudskih prava i zločine koji su tamo počinjeni. Pavljučenko je navodno kazao i kako je spreman svjedočiti u još jednom nerasvijetljenom umorstvu – onom američkog novinara Paula Klebnikova, urednika ruskog izdanja Forbesa, ubijenog 2004. godine.

Tihomir Ponoš

Povratak

AKTUALNO