hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bez čistog kapitala u medijama nema ni slobodnog novinarstva

04.05.2012.

ZAGREB Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su članove i sve medijske djelatnike na skup pod nazivom »Novinari, pokrenimo se!«. Pozvanih se, međutim, odazvalo malo, pa je ta malobrojnost bila i misao vodilja govornicima, dok su pozivali ceh da se trgne i iskaže spremnost i solidarnost u obrani sve ugroženijih radnih, socijalnih i profesionalnih prava.

Zašto je važno pokrenuti se pojasnio je Anton Filić, predsjednik SNH. Kao ponajveće probleme Filić je apostrofirao RPO status koji poslodavcima daje slobodu da se novinara riješe kad god zažele, činjenicu da još uvijek nema nacionalnog kolektivnog ugovora, baš kao i nepostojanje Statuta redakcija, zbog čega novinari nemaju nikakvog utjecaja na izbor glavnih urednika. Sloboda medija u Hrvatskoj nije prava, kazao je Filić, ukazavši pri tom i na antisindikalnu histeriju koja je na djelu. Spomenuo je i uniformiranost medija zbog koje nam je, kako je kazao, potreban Vjesnik, ali kao javno i neovisno glasilo.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka kazao je kako su novinari u nas zapreteni cenzurom i autocenzurom, vlasničkim interesima koji nisu u skladu s onim što bi novinarstvo trebalo promovirati. Od vlasti se, kako reče, traži da propitkuje vlasništvo u medijima, jer bez čistog i zdravog kapitala u medijama nema ni slobodnog novinarstva.     

Nakon skupa, u Velikoj dvorani Novinarskog doma dodijeljene su godišnje nagrade HND-a. Nagradu za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac novinar Foruma, za fotografiju Patrik Macek, Večernji list, za radijsko novinarstvo Renata Škudra s Radija 101, za televizijsko novinarstvo Danka Derifaj Nova TV, za najbolji snimateljski rad Jure Ožić-Bebek s HTV-a, za istraživačko novinarstvo Ilko Ćimić, Index.hr, a za životno djelo Ivo Horvat. Novinar godine je Josip Šarić s HTV-a.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO