hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

NOVINARI SE PITAJU 'Zašto Ministarstvo kulture šuti o stanju na HRT-u?'

07.05.2012.

Opetovanim vapajima za smjenu aktualne uprave HRT-a i konačno donošenje Zakona o HRT-u kao jedinom dugoročnom rješenju krize na javnoj radioteleviziji pridružili su se i Hrvatsko novinarsko društvo te Sindikat novinara Hrvatske na konferenciji za novinare u Novinarskom domu vezanoj uz najnoviji val prijetnji otkazom pojedinim djelatnicima HRT-a

Povodom 'uvođenja verbalnog delikta na HTV-u' HND i SNH uputili su pismo Europskoj federaciji novinara, SEEMO-u i Reporterima bez granica, obavijestio je predsjednik HND-a Zdenko Duka. Za opomene pred otkaz uprave HRT-a novinarkama HTV-a i članicama HND-a Maji Sever i Elizabeti Gojan kazao je da se 'radi o osveti uprave i dijela uredništva HRT-a jer ukazuju na moguću korupciju na HTV-u, a nije tajna da DORH istražuje što se tamo događa i stoga od Ministarstva kulture i Sabora tražimo da spriječe tu osvetu'.

Šef SNH-a Anton Filić zapitao je 'zašto Ministarstvo kulture o svemu tome šuti?' te upozorio da je ponašanje uprave javnog medijskog servisa 'dio šire slike u kojoj vlasnicima i poslodavcima nije u interesu da novinari kritički istupaju, a što je i odgovor zašto se po pitanju medijskih sloboda nalazimo tako nisko'.

Podsjetimo, predsjednici HND-a na HTV-u Elizabeti Gojan je opomena pred otkaz uručena je u petak, 4. svibnja, zbog izjava koje je dala Slobodnoj Dalmaciji još u ožujku, dok je Maji Sever opomena pred otkaz uručena 27. travnja zbog pozivanja u emisiju 'Hrvatska uživo' Drage Pilsela još 4. siječnja, a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću, uglednom splitskom svećeniku i zastupniku Hrvatskog sabora. Opomenu u ime uprave HRT-a potpisuje Marko Ugarković, koji je prije mjesec dana sam dao ostavku na članstvo u toj istoj upravi.

Nakon mnogobrojnih upita danas se konačno priopćenjem, koje detaljno možete pročitati ovdje, ali samo o slučaju Gojan, oglasio HRT-ov Odjel za odnose s javnošću, navodeći pored ostalog da 'HRT-a smatra da nijedna funkcija, pa tako ni funkcija Predsjednice Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV-u ne može značiti dozvolu za omalovažavanje, uvrede, klevete, neistine i govor mržnje'.

U međuvremenu, dok se čeka ishod stegovnog postupka te hoće li i što konačno reći Ministarstvo kulture, s HND-ove i SNH-ove konferencije za novinare poručeno je: 'Gospodo u Saboru i Vladi, vrijeme je da učinite nešto', a na presici su govorili i novinari HTV-a te članovi HND-a Sanja Mikleušević Pavić te Robert Zuber, koji su upozorili i da nisu samo novinari ti nad kojima se vrše pritisci i dijele opomene te prijeti otkazima, ali nisu iznosili imena na zamolbu onih izloženih koji prvo žele obaviti konzultacije sa svojim odvjetnicima. Naime, jedna od takvih osoba zaposlena u pravnoj službi dobila je opomenu pred otkaz nakon što je upozorila da se preplaćuje odvjetničke urede, a doživjela je i fizički napad.

Mikleušević podsjetila je na sve ono na što upozoravaju već godinama, zbog čega su, kaže, izloženi 'mobbingu i montiranim procesima' te, između ostalog, pitala 'zašto HRT plaća čak 24 odvjetnička ureda i zašto se Veljku Kadijeviću platilo pet tisuća eura za nikad objavljeni intervju'. 'Kako je moguće da opomenu potpisuje čovjek koji je prije mjesec dana dao otkaz, tko su ti ljudi koji vode HTV i koje su njihove reference i kako to da opomenu nikad nisu dobili oni koji su trčali s HTV-a odraditi šihtu na Novoj TV? Ovo je giljotina bez suda i pravne procedure za Gojan i Sever', kazala je Mikleušević.

Istaknuvši višestruku važnost javnog medijskog servisa, upozorila je da je pitanje njegove slobode pitanje slobode svih novinara i svih građana Hrvatske. Međutim, dok jedni s duplerica blate svoje kolege, na drugima koji upozoravaju na njihove štetne postupke vježba se strogoća i uvodi verbalni delikt na HTV-u, kazali su Zuber i Mikleušević te poručili da neće od borbe za javni medijski servis odustati te da odbijaju da im se uzme pravo govora.

Podršku su im u Novinarski dom došli pružiti i mnoge kolege s HTV-a, a prosvjedno pismo već su ranije uputile i tražeći zaštitu novinarskih sloboda na HTV-u i razrješenje krize upravljanja na HRT-u nevladine udruge Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – BaBe!, Centar za mirovne studije i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću te GONG.

Na konferenciji u HND-u i danas je opet upozoreno na 'devastaciju informativnog programa HTV-a, nestanak dramskog i dokumentarnog programa', a kazano je i da 'iako HRT plaća čak 24 odvjetnička ureda da ga zastupaju, prije 10 mjeseci u pravnu službu zaposlena je osoba bez pripravničkog staža na plaću od oko 11 tisuća kuna, dok je jedno pravno mišljenje poslano e-mailom plaćeno čak 7,5 tisuća kuna, nadalje, zaustavljen je proces digitalizacije na HRT-u, a iskusni novinari koji bi trebali biti mentori mlađima zamjenjuje se mladim i povodljivijim kadrovima te uprava kuće nema ni misiju ni viziju razvoja HRT-a'.

Piše: Andreja Žapčić

Povratak

AKTUALNO