hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Iz redakcija na Markov trg

13.05.2012.

Nakon što je Vlada prije mjesec dana donijela uredbu kojom se ministrima omogućava da diskrecijskom odlukom zaposle svoje najbliže suradnike, šefove kabineta i glasnogovornike, bez javnog natječaja, počela je velika seoba novinara u redove vladinog PR-a.
    Svakako, najzvučniji transfer onaj je poznatog novinara i žrtve nasilja Dušana Miljuša iz Jutarnjeg lista, koji je odlučio okrenuti novi list i medijski posao nastaviti raditi u uredu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kao njegov glasnogovornik. Dušan Miljuš godinama se bavio crnom kronikom, često je pisao o mafiji, zločinačkom podzemlju, o ubojstvima i kriminalu u Hrvatskoj. Mafijaši i kriminalci često su mu prijetili, čak i javno, a u lipnju 2008. godine napala su ga dvojica zamaskiranih muškaraca koji su ga pretukli bejzbolskim palicama. Od tada je pod policijskom zaštitom. Napadači na njega još nisu pronađeni, a osumnjičeni za napad koji su prošlog ljeta uhićeni, pušteni su jer nije bilo dovoljno dokaza.
   
Dugodišnja praksa

Miljuš u MUP-u počinje raditi od 15. svibnja, a sadašnja glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić prijeći će na mjesto glasnogovornice Ravnateljstva policije, dakle ostaje u sustavu, ali se ovakvom kadrovskom rošadom želi naglasiti distinkcija između poslova samog MUP-a u širem smislu i Ravnateljstva policije kao operative u tom resoru.     
    Za svog glavnog PR-ovca novinara uzima i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, kod kojega prelazi bivši novinar HRT-a Krunoslav Vidić, koji je ranije bio dopisnik iz Beograda, a sada već neko vrijeme radi kao PR konzultant. Vidić je u uredu ministra Mrsića od početka svibnja.
    I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odlučio se osloniti na PR usluge dojučerašnjeg novinara, Miroslava Kuskunovića, koji na rad u Vladu također dolazi iz Jutarnjeg lista gdje je godinama upravo pratio teme iz tog sektora i među ostalim prije godinu dana bio proglašen najboljim poslovnim novinarom u Hrvatskoj.
    Novinar Novog lista Sergej Abramov, koji je godinama pratio sektor pravosuđa prešao je na čelo ureda odnose s javnošću kod ministra pravosuđa Orsata Miljenića, a također kod ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka s HRT-a dolazi novinarka – Đurđica Čočić.
   
   
Dugo zaduženi

Dugogodišnja novinarka niza kulturnih izdanja i publikacija Nataša Petrinjak postaje glasnogovornica ministrice kulture Andree Zlatar-Violić, dok je svoje glavno glasnogovorničko mjesto ministar zdravlja Rajko Ostojić dao također novinarki, Tamari Marinković, koja je na tu dužnost došla iz Hine, gdje je niz godina pratila sektor zdravstva.     
    I ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović odlučio je glavno savjetničko mjesto za PR dati novinarki, Ivani Kalogjeri-Brkić, koja je među prvima u ovom mandatu otišla iz svijeta novinarstva i prešla u ured ministra obrazovanja iz Jutarnjeg lista, gdje je dugo bila zadužena upravo za sektor školstva.
    Kod prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića posao glasnogovornika obavljat će Alenka Dučić, koja je na to mjesto došla iz odnosa s javnošću HAC-a, dok će u uredu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić za PR zadužen biti Hrvoje Sadarić, koji je ranije među ostalim bio glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva i radio u Saboru. Zanimljivo je i da kod potpredsjednice Opačić kao šefica kabineta radi Silva Mustapić, koja je na to mjesto prešla iz Ureda predsjednika Ive Josipovića, a jednako tako bliska Josipovićeva suradnica, novinarka Renata Ivanović, koja je radila na kampanji predsjednika Republike 2010. godine, sada prelazi za PR u ured novog ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.
   
Ostaju ili mijenjaju ministarstva

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica zadržao je postojeće PR kadrove u svom uredu, jednako kao i ministar financija Slavko Linić čija je glasnogovornica ostala Sanja Bach, također bivša novinarka, koja je u državnu službu prešla još za bivše koalicijske vlade u prvom valu angažiranja novinara na PR poslovima u izvršnoj vlasti.
    Kod ministrice zaštite okoliša Mirele Holy stoga iz Ministarstva prometa prelazi bivša novinarka Novog lista Marina Halužan, nakon čak 12 godina na tom mjestu.
    U Ministarstvu poduzetništva i obrta Gordana Marasa PR vodi također bivša novinarka Danijela Grizelj, koja je još ranije prešla u PR-ovske vode, i ranije je već bila u Ministarstvu obrazovanja, a među suradnicima mu je odnedavno i Zoran Daskalović, bivši novinar »Bussinesa«, koji će formalno biti savjetnik za medije.
    Kako je poznato, prema zakonu temeljem kojeg su ministri popunjavali svoje kabinete, svi koji s ministrom dođu u sustav, s njim će morati i izaći. Njihovi mandati vrijede četiri godine. Kako se uglavnom poklapaju resori koje su ti novinari dosad pratili, sa onima ministarstvima u koja sada odlaze, to znači da one teme koje su dosad pokušavali otkrivati, sada pak moraju pokušati – sakrivati, odnosno barem spinirati.

Savjetnica – volonterka
   
    Kako je poznato, posebna medijska savjetnica premijera Zorana Milanovića je Zinka Bardić, koja je na plaći i dalje u agenciji Medison, a posao savjetnika obavlja volonterski kao i ostali savjetnici premijera. Glasnogovornica Vlade je Ivana Grljak, koja je na to mjesto došla iz SDP-a, a zamjenica joj je Dubravka Belas, dugogodišnja profesionalka za odnose s javnošću iz Vlade.
   
Glavna mjesta još u ponudi
   
    Iako svi ministri naravno imaju i službe za odnose s javnošću i bar dio popunjenih mjesta, glavna PR-ovska mjesta još bi se u skoro vrijeme trebala popuniti kod potpredsjednika Vlade Branka Grčića, ministra uprave Arsena Bauka, ministra turizma Veljka Ostojića, ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, kao i ministra branitelja Predraga Freda Matića, kod kojega te poslove dijelom obavlja tajnik kabineta Bojan Glavašević, sin pokojnog vukovarskog novinarskog heroja Siniše Glavaševića, koji je zbog tog mjesta napustio mjesto znanstvenog novaka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.



Tihana Tomičić




Povratak

AKTUALNO