hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Ako se dijelimo, neka to bude na one koji znaju i one druge

16.05.2012.

ZAGREB Dan Hrvatske radio televizije – 86. obljetnica Hrvatskog radija te 56. obljetnica Hrvatske televizije – svečano je jučer obilježen i dodjelom godišnjih nagrada HRT-a te dodjelom nagrade za životno djelo »Ivan Šibl«. Tu su ponajveću nagradu HRT-a zaslužili urednik Informativnog programa HR-a Vladimir Kumbrija, te urednica i voditeljica emisije »Pola ure kulture« Branka Kamenski.
   
Izniman doprinos

Kako stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda, Vladimir Kumbrija stvorio je strukturu jednog od najrelevantnijih informativnih programa u hrvatskom medijskom prostoru. Pod njegovim su vodstvom, pokrenute emisije poput »U mreži Prvog«, »Poligrafa«, »Pulsa javnosti«, »Inventure« ili tjednoga kulturnog magazina »Katapulture«, a uvođenjem aktualnih dnevnopolitičkih tema i kontakt emisija u kojima sudjeluju slušatelji u ranojutarnji radijski »prime time« Vladimir Kumbrija stvorio je informativnu radijsku shemu koja je danas iznimno slušani i najprepoznatljiviji dio Hrvatskog radija.
    Branka Kamenski je pak nagradu dobila u trenutku kada emisija što ju uređuje, nakon 600 emitiranih izdanja, ulazi u punoljetnost. Branka Kamenski je, ističe ocjenjivački sud, osmislila televizijski kulturni brand, te je jedna od onih urednika i urednica kroz čiju emisiju su prošle brojne generacije novinara i urednika s kojima je sustavno radila i stvorila od njih prepoznatljive autore i zaštitna lica HTV-a.
   
Znakovita poruka

S Hrvatskoga radija godišnju nagradu zaslužili su novinar Radio Sljemena Ivan Hlupić, dopisnica HR-a iz Bruxellesa Vera Tomašek, urednica u Kulturno znanstvenom programu HR-a Treći program Evelina Turković. S HTV-a nagrađeni su novinar Božidar Domagoj Burić, snimatelj Branko Cahun, novinar Drago Ćosić, tehničar Zdravko Dukić, urednica u redakciji za kulturu Anamarija Ganza Habjan, te Odsjek mobilne veze. Godišnju nagradu dobili su i radnici PJ Operativni poslovi: voditeljica Službe ekspedit Nadica Jančec i voditelj informatičkih projekata Gojko Matulić, a nagrađen je i radnik Glazbene proizvodnje HRT-a, saksofonist i flautist Jazz orkestra HRT-a Arsen Ereš.
    U ime nagrađenih zahvalio se Kumbrija, znakovito poručivši kolegama: »Ako se već volimo dijeliti, neka to bude na one koji znaju i one druge!« Svečanosti su nazočili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko i Nenad Stazić.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO