hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarski transferi oživjeli male televizije

24.05.2012.

Nezavisna televizija iz Kutine novi je vlasnik TV Dalmacije, na kojoj se, dok je bila u vlasništvu gradonačelnika Splita Željka Keruma, dogodilo njegovo čuveno priznanje izvanbračne veze s Fani Horvat. U međuvremenu su rečenu postaju pogodili manji i veći tektonski poremećaji; novinarka Slobodne Dalmacije i pomoćnica glavnog urednika Otvorenog mora Sandra Barčot je, nakon niza godina vođenja emisije Natječaj za gradonačelnika – u kojoj se i dogodio Kerumov famozni coming out, pred njenim mikrofonom – prešla na konkurentsku TV Jadran, gdje je sad jedna od vodećih novinarki u informativnom dijelu.

TV Dalmacija sad je na neki način u porođajnim mukama, no s naznakama da bi ishod mogao biti dobar; televizija sa sjedištem u Kutini raspolaže najmodernijom digitalnom opremom, kao i velikim budžetom. U grupaciji je više vlasnika, a osim TV-kuće posjeduju i izuzetno uspješnu marketinšku agenciju u Zagrebu “Gizmo-promidžba”.

Širenje na D8

NeT je s radom započela kao lokalna televizijska kuća utemeljena 1996. godine, i to kao televizija Grada Kutine. No, uskoro su se proširili te, uz matični centar u Voloderu pokraj Kutine, imaju televizijske studije u Zagrebu, Sisku kao i u Bjelovaru, a sad i u Splitu. Preuzimanjem Televizije Dalmacije očito se žele širiti i na medijsko područje regije D 8, odnosno regionalni dio Dalmacije koji obuhvaća i dio Dubrovnika, a koji već sad signalom pokriva i TV Jadran. Dio marketinškog kolača, čini se, neće im pripustiti olako i bez borbe; direktorica ‘Jadrana’ Ivana Čikeš Županović najavljuje ambiciozne projekte i puno lokalnog šušura, koji bi gledatelje-poklonike lokalnih sadržaja trebao ostaviti pred ekranima bez diranja daljinskog upravljača.

– Naša je politika, otkad smo osnovani 2003. godine (počeli smo s emitiranjem početkom 2004.), regionalni pristup, mali čovjek i njegovi problemi, njegove radosti. Najprije smo imali koncesiju za Splitsko-dalmatinsku županiju, potom regionalnu koncesiju za područje od nekih 400 tisuća gledatelja koliko ih pokriva digitalni signal regije d-8. Program se emitira i preko MaxTV-a, B-neta, Iskona i drugih providera, no bez obzira na šire područje gledanosti, lokalno ostaje naš imperativ – napominje susretljiva Čikeš Županović.

Bez uvoznih filmova


Upravo zbog takve politike TV Jadran lišen je uvoznih filmova i serija, a fokusiran na informativu. Vijesti su svakim danom u 17.30, a uređuje ih Dragan Majkić, dok su među najzanimljivijim formatima emisija Aktualno četvrtkom navečer, koju uređuje i vodi došljakinja s početka priče, Sandra Barčot.

Nevena Domazet radi Osvrt srijedom, dok je svakodnevna hit-emisija Bez pardona, u kojoj gledatelji tijekom popodneva sat vremena komentiraju dnevne novine. Emisija Istinom do gola Zdravka Reića je najjača sportske tematika, uz Dribling autora Zorana Vrbatovića Vrbe, koja ide ponedjeljkom. Imajući u vidu i da u zabavnom dijelu, uz već etablirane Pisme za dušu ponedjeljkom navečer (vode je Irena Perišić i Ratko Bartulović) pojačanje stiže u formatu lifestyle magazina Antidperesiv Hrvoja Krole, TV Dalmaciji nove vlasničke strukture utakmica neće biti laka...

S druge strane, gradski ‘kabelski prostor’ potpuno je u znaku Kanala 5 pod menadžerskom i umjetničkom direkcijom Tončija Šundova. No, valja reći da u ‘kabelu’ postoji i Full TV, čiji program ni izbliza, barem zasad, nije ambiciozan poput onoga koji se emitira na ‘Kanalu’.

Šundovljeva postaja posluje već nekih sedam godina, a u vlastitoj produkciji ima nekoliko sati programa dnevno. Riječ je o brojnim i raznovrsnim TV-formatima, od kojih su se neki ugasili. Nažalost, jedna od njih je legendarna i neponovljiva Mosorijada, talk-show prerano preminulog novinara Milorada Bibića Mosora, koji ju je radio ekskluzivno za K5, a gledatelje svakog četvrtka pozdravljao sa “zdravi i veseli bili...”

Otimanje ideja

– Zahvaljujući razvoju kabelske televizije i razvoju iptv sustava, a pogotovo B-Netu i Max tv-u, naša je gledanost visoka. Nažalost, Mosora nam više nema, ali ostali su drugi prepoznatljivi zabavni i informativni formati poput Vijesti 5 minuta, sportska emisija Sprint by Antonia Klanac, Talk show Pusti me proć, Razgovori prigovori (voditelja Saše Ljubičića), Happy Day Dine Bujas, ali i nova Limenka Blaža Limića...

– Televizija Kanal 5 je godinama promovirala nove fomate i ideje, te se ponekad znala naći i u situacijama da su takozvane “velike televizije” bezobrazno otimale ekipi K5TV programske formate, ideje i naslove, no to je posljedica niza loših situacija od nazovi profesionalaca u nekim hrvatskim medijima dugi niz godina – požalio se Šundov. Ipak, prostor nije htio koristiti za kuknjavu, nego najavu vrlo ‘fensi’ izdanja nove emisije posvećene tjelovježbi, Fitness izazova by Nera Balić.

– Čitateljima ‘Slobodne’, s kojom sam odrastao i s kojom sam se učio novinarstvu, najavio bih najskorije spektakularne snimke i nove emisije “Fitness izazova by Nera Balić” poznate trenerice fitnessa iz Splita. U tijeku je produkcija novih materijala, koji su snimljene na helidromu jednog od najviših poslovnih tornjeva u turskoj metropoli Istanbulu, na visini od gotovo 200 metara!

Nedavno smo startali i s novom emisijom pod nazivom “Nemiran duh”, urednice i voditeljice Tonke Alujević, splitske spisateljice pustolovnog duha, koja će uskoro ugostiti novinara Slobodne Damira Pilića. Osebujan format je i emisija Limićeva Limenka, cocktail urbanih priča, koja plijeni pažnju gledatelja jer ima neobičan i inovativan koncept spoja dva medija, radija i televizije, podvukao je Tonči Šundov.

Lenka Gospodnetić

Tko se gdje skrasio

Transferi s jedne lokalne televizije na drugu (ili treću) dosta su česta stvar. Možemo ovom prilikom spomenuti samo neke: novinarka Irena Dragičević je, primjerice, s TV Jadrana prešla na ‘Dalmaciju’, Mario Vukašin je informativni program na TV Jadranu zamijenio drugim novinarskim poslom, dok je na TV Jadran došla novinarka informativnog dijela Vesna Žižić Boban s TV Dalmacije.

Već smo spomenuli da je novinarka Sandra Barčot također ‘promijenila dres’, a isto je učinila i popularna Splićanka Nataša Bebić koja je s Kanala 5 dobila rubriku u jednoj emisiji na TV Dalmaciji. Novinar Slaven Relja također je svoj popularni talk-show ‘preselio’ na istu postaju, dok je Zdravko Reić svoju emisiju Istinom do gola najprije radio na TV Dalmaciji, a kasnije na TV Jadran.

TV Jadran je bilo mjesto novinarskih početaka Dine Bujas, koja danas vodi autorsku emisiju Happy Day na Kanalu 5. No, ipak je zanimljivije kad netko s lokalne televizije prijeđe na nacionalnu. To se u posljednje vrijeme dogodilo novinarki Kristini Tešiji, koju je iznjedrio TV Jadran, nakon čega se zaposlila u informativi NoveTV.


Nerin fitness po balkanskim krovovima

Prva inozemna epizoda ‘Izazova’ Nere Balić snimljena na krovu jedne od najviših zgrada Istanbula tek je prva u nizu kojom Kanal 5 kani ‘pomesti’ krovove zgrada glavnih gradova Balkana. Najavio je to Tonči Šundov, direktor K5, uz napomenu da je turska epizoda realizirana u suradnji s njihovom nacionalnom sportskom televizijom NTL.

Fitness Izazov instruktorice Balić redovno se, u tjednom ritmu, prikazuje na ‘Kanalu’, a inozemne epizode snimat će se svakih nekoliko mjeseci. Osnovni razlog je povećanje stupnja atrakivnosti emisije posvećene zdravom tijelu i duhu pomoću rekreativnog bavljenja sportom, što je razvidno već iz naslova.






Povratak

AKTUALNO