hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Urednike HRT-a trebaju birati novinari

28.05.2012.

ZAGREB Javnost je za javnu raspravu o Izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u dobila tek dva tjedna, što je zainteresirane ponukalo da raspravu prošire i na virtulani svijet. Odmah po objavi zakona na internetskim stranicama Ministarstva kulture, osnovana je facebook grupa »Javna rasprava o Zakonu o HRT-u«. Grupa je u čas sakupila 300-tinjak članova, u raspravu se uključio popriličan broj medijskih stručnjaka, političara, novinara i tzv. običnih gledatelja, a sredinom tjedna iz rasprave na facebooku izvući će se konkretne primjedbe i prijedlozi te dostaviti Ministarstvu.

Članovi grupe progovoraju o mnogo čemu, prije svega o uplivu politike na HRT, činjenici da Glavnog ravnatelja HRT-a bira Sabor. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka piše kako je očito da se vraća izrazito političko upravljanje HRT-om te upozorava kako će, ako prođe ovakav model izbora, neka sljedeća vlast odmah, u prvih mjesec dana promijeniti glavnog ravnatelja HRT-a. Profesor Mate Kapović, ne dvoji kako je jedini način na HRT bude neovisan i slobodan taj da mu se politika ne upleće u postavljanje uprave, a to bi se lako moglo provesti tako da glavnog urednika, sve ostale urednike i druge funkcije demokratski biraju svi novinari. Novinar HTV-a Zoran Šprajc međutim veli kako je prijedlog da novinari biraju urednike sjajan da iza sebe imamo 20 godina vrhunske selekcije vrhunskih novinara i urednika. Ali, konstatira, nemamo. Šprajc je mišljenja kako zakon stvari izvodi na čistac, pa će se konačno znati tko koga bira, tko je zašto odgovoran i kome odgovora. A Željka Antunović, bivša SDP-ova ministrica i zastupnica, poručuje kako ne postoji tako dobar Zakon kojeg ne mogu pokvariti pogrešno probrani ljudi. Nedostaje je nam profesionalnosti i odgovornosti kod onih koji zakone provode, kazuje Antunović.

Više članova grupe, pa tako i bivša članica Programskog vijeća HRT-a Marina Škrabalo, zalaže se za to da mišljenje kreativnog osoblja kod izbora uredničkog kadra bude obvezujuće. Svojevrsnu skepsu iskazala je primjerice novinarka Nataša Škaričić napisavši – »da nije ove grupe na fejsbooku, sve bi bilo isto, što znači da je više Zuckenberg učinio za demokratsku raspravu o HRT-u nego Andrea Zlatar«.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO