hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Sabor bira glavnog ravnatelja

15.06.2012.

ZAGREB Nakon skoro šest mjeseci od datog obećanja kako će 'hitno' mijenjati Zakon o HRT-u, Vlada je u redovitu saborsku proceduru uputila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u. Dvotjedna javna rasprava nije donijela previše novoga. Glavna odredba i dalje ostaje ona da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor.

Na glavnom ravnatelju je sva sila prava i obveza pa i ta da imenuje i razrješava glavnog urednika HTV-a i HR-a. Za ta imenovanja treba mu i savjetodavno mišljenje novinara i drugih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa, no ono nije obvezujećeg karaktera.

Nadzorni odbor HRT-a broji pet članova. I njih imenuje i razrješava Sabor, baš kao što bira i članove Programskog vijeća HRT-a, sve osim izaslanika zaposlenika. Od dosadašnje prakse da se članovi vijeća delegiraju što iz oporbe, što iz kvote vladajućih, se odustalo.
   
Političko kadroviranje

Kako je rečeno i na sjednici Vlade, cilj nije uspostaviti nadzor nad HRT-om, već razriješiti 'krizu upravljanja' na Prisavlju. Zvuči više nego opravdan razlog s obzirom na malo i nimalo iskazane harmonije i razumijevanja između NO, Uprave i Programskog vijeća HRT-a. No, činjenicu da zakon uvelike otvara mogućnost političkog kadroviranja teško je braniti. U konačnici puno toga ovisi o izboru čelnog čovjeka HRT-a, makar je istina i to da ovakav zakon jasno propisuje odgovornost i budućeg glavnog ravnatelja i saborske većine koja ga bira.

Inače, Vlada je Saboru predložila da ne prihvati Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a, zbog, kako reče ministrica kulture Andrea Zlatar, propusta vezanih za neravnomjernu zastupljenost sadržaja od javnog interesa.
   
Premijera zanima sadržaj

Premijer Zorana Milanović je pak kazao kako ga zanima javni sadržaj, umjetnički i dramski, dok ga informativni program uopće ne zanima. To je, kako reče, stav njegov i njegove stranke. Tome je dodao i kako ne stigne gledati televiziju, baš kao i to da su gotova vremena kada je HRT bio jedini izvor informiranja za većinu građana.

Zakon ide u dva saborska čitanja, o njemu će se odlučivati natpolovičnom većinom svih zastupnika i očekuje se da će biti apsolviran do ljeta. Čim stupi na snagu, aktulani predsjednik Uprave HRT-a biva v.d. ravnatelj do izbora novog ravnatelja.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO