hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kad grafičari štrajkaju novina zaista nema

07.07.2012.

Ako grafičari tiskare Vjesnik d.d. zaista za desetak dana zaustave strojeve listovi Europa press holdinga, dnevnici Jutarnji list i Sportske novosti ali i Globus i Gloria, neće se imati gdje tiskati. Kad novinari povedu štrajk - kako je to bilo u 10-dnevnom štrajku Glasa Istre i čak 26-dnevnom štrajku Večernjeg lista prošle godine - baš ništa osobito se ne dogodi, ali kad odbiju raditi grafičari tada zaista novina nema.
    Nije to zbog toga što bi tvrda »radnička klasa« bila postojanija i bolje organizirana od obično razbarušenih novinarskih intelektualaca, nego zato što je nažalost danas kakve-takve-nekakve novine moguće proizvesti i bez novinara, ali se tiskarski strojevi nemaju čime zamijeniti - jedino se mogu pripremiti online izdanja.
    U prvoj polovici ovog tjedna ponovljeno je radničko izjašnjavanje o mogućem štrajku u tiskari Vjesnik d.d. i grafičari su odlučili - da idu u štrajk. Nakon što je velika većina od 250 radnika koji su pristupili izjašnjavanju odlučila o štrajku, odluku mora donijeti Predsjedništvo Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti. Od tada počinje teći rok od pet dana za mirenje s poslodavcem i ako se situacija u tim pregovorima ne riješi – ide se u industrijsku akciju.
    – Idemo u štrajk zbog jedne i pol plaće. Istina, odradili smo već tri mjeseca bez plaća. Isto tako, nismo zadovoljni s radom Nadzornog odbora i tražimo od vlasnika - od države - da nađe konačno rješenje za tiskaru Vjesnik d.d., kaže nam Aleksandar Žaja, sindikalni povjerenik i radnički predstavnik u Nadzornom odboru Vjesnika d.d.
    – Ako je stečaj – neka onda bude stečaj. Ako bude neko pametnije rješenje – mi ga svakako pozdravljamo. Ali, mora vlasnik odlučiti što će s nama. Više ovako ne možemo. Mi smo firma koja živi, mi imamo dovoljno posla, ako jedan dan ne radimo izdavači su gotovi. Da jedan dan ne iziđu novine – to je nenadoknadivo. Ali, mi se moramo boriti za svoja prava. Ne znam kako neki ljudi u drugim firmama čekaju nekoliko mjeseci bez plaća, pa tek onda idu štrajkati. Ne znam kako je to moguće, kaže nam Žaja.
   
Ima šanse za opstanak

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u nedjelju je u Sv. Martinu na Muri rekao da je razgovarao s jednim uglednim stranim investitorom, ali i s jednom našom grupacijom koji su zainteresirani za tiskaru Vjesnik d.d. Izdvojila bi se tako tiskarska djelatnost sa strojevima kao imovinom i radnicima tiskare u sadašnjem prostoru za jednu kunu na četiri godine toj novoj pravnoj osobi. Novi vlasnici preuzeli bi radnike. Ako bi ipak bilo potrebno smanjiti njihov broj - rekao je tada Čačić - oni bi bili isplaćeni prema kolektivnom ugovoru. Taj bi plan trebao biti realiziran u sljedećih petnaestak, dvadesetak dana.
    U Ministarstvu gospodarstva ništa novo nismo uspjeli doznati jer potpredsjednik Čačić zasad ne želi iznositi bilo što detaljnije u vezi mogućih investitora i vlasnika.
    Kad je riječ o domaćem investitoru, može se nagađati da bi to mogao biti EPH. Priča se već godinama da bi EPH kupio tiskaru Vjesnik. Ali je isto tako istina da bi ovo bio najgori trenutak za takvu kupnju jer EPH grca u kreditima i dugovima.
    Tiskara je oko 65 posto novina i magazina tiskala za EPH, sada poslije gašenja Vjesnika i Nacionala to je još i veći udio. Može Ninoslav Pavić biti zainteresiran, ali neke dugove će trebati platiti, uostalom ako se ide u restrukturiranje a viška je 100-150 ljudi, onda i te ljude treba zbrinuti i za to platiti. A plaće u EPH-u ozbiljno kasne, novca nema.

Sindikat grafičara i nakladnika podržao je Čačićevu najavu.
    Pozdravljaju što je tiskara Vjesnik napokon na dnevnom redu iako ne znaju što Vlada točno predlaže. Pretpostavljaju da bi dugovi i imovina ostali na staroj firmi.
    – Tiskara ima šanse za opstanak. Ona treba ići u privatizaciju, treba se restrukturirati. Tiskara na ovom tržištu ima posla za 120-130 milijuna kuna godišnje, kaže Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata grafičara.
   
Posla ima

Posla ima ali su nelikvidni, nemaju za struju, za plin, za boju, za papir. Kad sjedne na naplatu potraživanje od kupaca – tada se blokira račun tiskare. Osim toga, tiskara sada plaća komunalije za cijeli kompleks jer su praktički ostali sami u nekad vrlo živom Vjesnikovom zemljišnom prostoru. Jer, tiskara ima 62 posto svog udjela u tom prostoru. Otišli su EPH, Večernji list, upravo se iz Vjesnikovog zemljišnog komplesa seli i Tisak, ostaje samo tiskara. Samo za struju dnevno troši 25.000 kuna. Te fiksne troškove tiskara ne može podnijeti. Kolarić kaže da je za 2008., 2009., 2010. i 2011. iskazala gubitak od 50 milijuna kuna a za ovu godinu devet milijuna kuna. I taj je gubitak već u vrijednosti temeljnog kapitala tiskare Vjesnik d.o.o.
    Ako se sada prije ljeta ne napravi nešto, ako se ne definira rješenje i to rješenje ne počne realizirati, onda će se tiskara teško moći spasiti.
    Neki portali su zabilježili da prije nekoliko dana, u ponedjeljak, nije na kioske došlo jutarnje, zagrebačko izdanje Jutarnjeg lista. Kolarić kaže da tiskara s tim nema ništa. Kako je Tisak počeo seliti u novu zgradu na Žitnjak, dolazi do nesnalaženja i preklapanja u distribuciji novina.
    U ovom trenutku izdanja NCL grupe, prije svih Nacional, duguju tiskari Vjesnik d.d. oko 6 milijuna kuna, Narodne novine ostale su dužne za tiskanje lista Vjesnik 5,4 milijuna, Business i Aktual ukupno oko tri milijuna, itd.
    Zlatko Šoštarić, predsjednik uprave tiskare Vjesnik d.o.o., kaže da je u tjednom kontaktu s Čačićem kako bi se stabiliziralo poslovanje tiskare. Vlada je vlasnik 64,6 posto, Fond hrvatskih branitelja ima 24,66 posto. Šoštarić kaže da se nada da radnici neće ići u štrajk da ne bi oštetiti poslovne partnere koji uredno plaćaju troškove tiskanja. Bilo bi suludo zaustaviti proizvodnju onima koji plaćaju avansno i redovito.
    Kaže direktor Šoštarić da EPH apsolutno na vrijeme plaća obveze. Oni imaju financijskih problema ali korektno plaćaju. Kad je Šoštarić došao u listopadu prošle godine na čelo tvrtke, on je ovršio sve one koji ne plaćaju. Svi oni koji danas više ne plaćaju – jer nestaju kao Vjesnik i NCL grupa su npr, u prihodu tiskare u 2010. činili 20 milijuna kuna, vrlo veliki novac. To je šest plaća za zaposlene u tiskari.
    Ostalo je još iz 2008. godine nepokriveno 20 milijuna kuna duga tiskanja lista Vjesnik. Taj je dug evidentiran u tvrtku kćer Vjesnik-nakladu jer je ostalo nepokriveno osmomjesečno štampanje lista sve dok nije po političkom naređenju prešao u Narodne novine. Te je Vjesnikove dugove tiskara morala otpisati.


KAKO SU SE PODIJELILE VJESNIKOVE NEKRETNINE


    Dogovor o podjeli u prostoru Vjesnikovog nebodera i ostalih zgrada u Slavonskoj aveniji u Zagrebu zaključen je proljetos. Zemljište od 32.000 četvornih metara svojedobno je bilo procijenjeno na 80 milijuna eura. Vjesnikova tiskara prema tom dogovoru polaže pravo na 62 posto zemljišta i nekretnina, austrijska Styria na 11 posto, toliko i Agrokor koji je većinski vlasnik distributera Tiska. Ninoslav Pavić, polovični vlasnik EPH-a, sa svojim partnerima, ima navodno još 12 posto tog kompleksa. List Vjesnik ostao je bez ičega jer je to bila cijena što ga je tiskara godinama uzdržavala.
    – Svi su se usuglasili oko toga kome što pripada. Tiskara je u travnju predala cijeli spis Državnom odvjetništvu da se ono očituje, kaže nam predsjednik uprave tiskare Zlatko Šoštarić.
Svi su pokrenuli proces etažiranja. Šoštarić očekuje da će se tiskara za tri-četiri godine iseliti. Dok to ne učini, dat će u najam oko 3500 četvornih metara poslovnog prostora. Za tri-četiri godine će se onda cijeli kompleks zajednički prodati.

Zdenko Duka

Povratak

AKTUALNO