hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV priprema novu shemu za jesen: Elizabeta Gojan dobiva show, a Mladen Stubljar se vraća u Dnevnik

26.07.2012.

Prevarili su se svi oni koji su pretpostavljali da HTV-ovi nedavno postavljeni v.d. urednika zbog kratkog roka koji će provesti na funkcijama (najesen se, podsjetimo, ponovo bira nova urednička garnitura na javnoj televiziji) neće dirati jesensku TV shemu, koju je sa svojim suradnicima još proljetos postavio bivši v.d. glavnog urednika Bruno Kovačević. Naime, sredinom rujna kreću nove emisije, a neke zauvijek nestaju.

- Točno je da ćemo za koji dan do kraja definirati jesensku TV shemu, a ponosan sam što će se u sklopu nje na Prvom programu prikazivati 90 posto emisija iz domaće produkcije, čime će HTV opravdati ulogu javnog servisa - kaže Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a.

Povratak suspendiranih

Televizijski gledatelji primijetit će promjene na Prvom programu već u njegovim kasnoposlijepodnevnim satima. Emisija “Hrvatska uživo”, s prilozima, reportažama i aktualnim gostima, sa sadašnjih 25 širi se na 75 minuta i traje sve do 19 sati. U tu emisiju uskoro se vraćaju suspendirane Maja Sever i Lela Knežević, a još nije odlučeno hoće li im se pridružiti i Branko Nađvinski, koji je nedavno zbog bolovanja Sandre Križanec postao novi urednik središnjeg Dnevnika.

Nakon “Hrvatske uživo”, s početkom u 19 sati trebao bi startati Regionalni dnevnik. Prilozi koje će raditi dopisnici iz Rijeke, Splita, Osijeka, Čakovca, Bjelovara, Zadra i Šibenika idealan su uvod u središnju informativnu emisiju, smatraju na HTV-u.

U središnji Dnevnik za koji se tjedan vraća Zoran Šprajc, a uređivanje nedjeljnog Dnevnika ponuđeno je Mladenu Stubljaru. On će odluku o tome hoće li se nakon punih 20 godina vratiti u emisiju iz koje ga je 1992. smijenio Antun Vrdoljak donijeti ovih dana. Još nije poznato koja će žena postati voditeljica i urednica Dnevnika, ali izvjesno je da to neće biti Sandra Križanec, jer će ona i Ivan Jabuka od jeseni biti raspoređeni na nove poslove. Koje, u ovom trenutku još se ne zna.

Dio ih je odbio funkcije

Inače, mjesto urednice Dnevnika nuđeno je Ivani Dragičević-Veličković, koja je to odbila rekavši da bi se i dalje voljela baviti novinarskim poslom, te Elizabeti Gojan, koja dobiva svoj talk-show. Ta novinarka vanjskopolitičke redakcije u svojoj će emisiji ugošćavati samo žene, i to petkom navečer oko 22 sata. U njezinu emisiju, doznajemo, dobrodošle su gošće koje su, zahvaljujući svom poslu i javnom djelovanju, ostavile traga, kako u zemlji tako i u svijetu. Zamišljeno je, naime, da se barem jednom mjesečno u emisiji pojavi i neka uspješna dama koja ne živi u Hrvatskoj.

Također, od jeseni se na HTV-u pokreće novi unutarnjopolitički magazin koji će se na Prvom emitirati jedanput tjedno. Ta će emisija zamijeniti “Otvoreno”, a iako se još ne zna tko će voditi i uređivati novi magazin, pouzdano se zna da to neće biti Hloverka Novak-Srzić.

Polovicom rujna na ekrane se neće vratiti ni “In medias res” Petra Vlahova, jer je ocijenjeno da tu formu gledatelji nisu dobro prihvatili. Dnevnik 3 trajat će desetak minuta dulje.

Kad je o kviz-emisijama riječ, više nećemo gledati “20 pet” Joška Lokasa, a Tarik Filipović u kvizu “Sve u 7” natjecateljima će od jeseni, umjesto dva puta tjedno, pitanja postavljati samo nedjeljom. Subotom će se prikazivati novi TV show “Volim Hrvatsku” i “Ples sa zvijezdama”.

Prednjači kultura

- Za ljubitelje kulturnih sadržaja petkom navečer na Drugom pripremamo pravu poslasticu. Od 20 sati sve do ponoći ponudit ćemo blok programa iz kulture. Uz emisiju ‘Drugi format’, u tom će se terminu emitirati ‘Opera box’, potom emisija posvećena knjigama te dokumentarni filmovi koji se bave kulturnim sadržajem - najavljuje Šoša, potvrđujući tako da u razdoblju šefovanja prisavskih v.d. urednika jedina promjena neće biti to što je nova v.d. ravnateljice Mirjana Rakić crveni zid u bivšem uredu svog prethodnika Damira Novinića dala obojiti u zeleno.

Autor: Klara Rožman

Povratak

AKTUALNO