hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tjednik Forum prestao izlaziti

04.08.2012.

ZAGREB » Nakon Vjesnika i Nacionala i tjednik Forum prestao je izlaziti. U zadnjem broju uredništvo se odjavilo riječima: »Prijatelji i čitatelji, ovo je posljednji broj tjednog magazina Forum. U proteklih 11 mjeseci dali smo sve od sebe i uživali raditi novine za najbolju publiku u Hrvatskoj. Hvala i sretno!« Uprava je poručila: »Jedinstvenom sadržajnom politikom izgradili smo tjednik bez spinova, senzacionalizma, jedinstven na tržištu. Sadržaj tjednika Forum stvarali su priznati novinari i intelektualci te se Forum uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik, stoga smo iznimno ponosni na svaki od izdanih 47 brojeva. Nažalost, iako je Forum zadobio povjerenje čitatelja te unatoč pozitivnom trendu naklade i čitanosti, trenutačni opći gospodarski kontekst, koji prisiljava većinu oglašivača na smanjeno investiranje u marketinške aktivnosti i oglašavanje, ne dopušta nastavak izdavanja koje bi bilo financijski opravdano.«

Forum je pokrenut na jesen prošle godine. Redakciju su činili iskusni novinari Večernjeg lista. Tko će se od njih vratiti u »Večernji list« vidjet će se. Spominjala se mogućnost da Forum poživo makar još malo po principu radničkog dioničarstva, no nije se dogodilo.

– Ogromna je, golema šteta što Styria nije našla financija da Forum nastavi izlaziti. Forum je imao uzlazni rast i po mom sudu bio je posljednjih mjeseci najkvalitetniji tjednik u nas – ne dvoji Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Radi se, smatra, o velikom porazu hrvatskog novinarstva u cjelini, porazu i čitateljstva i javnosti. Jer, ističe, Forum je imao vjerodostojnost i neovisnost, imao sve karakteristike koje treba imati pravo novinarstvo koje služi javnosti.

– Porazno je da jedan ozbiljan, analitički tjednik bez senzacionalizma ne može, kako vidimo, opstati. Situacija u tiskanim medijima toliko je nepovoljna da se vlast, Ministarstvo kulture, mora suočiti s problemom – upozorava Duka.

Odnosno, ističe Duka, hitno treba poduzeti nešto da se, prije svega, spriječi urušavanje novina. Čekati da se osmisli medijska strategija, za šta će nam trebati jedno godinu dana, pa onda i čekati da se mijenjanju zakoni, nije dovoljno. Jednostavno je presporo.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO