hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRVATSKI RADIO Niski start nakon desetljeća mirovanja

02.10.2012.

ZAGREB » Hrvatski radio krenuo je jučer s novom, jesenskom programskom shemom. Sastavilo ju je novo, makar da je i privremeno, vodstvo HR-a, prve su to sveobuhvatne promjene na HR-u u zadnjih desetak godina, a cilj im je učiniti HR i bržim, i kvalitetnijim, uz posvemašnju vjerodostojnost.
    – Premda je čovjek rob navika i premda smo svi u nekom trenu malo okoštali i postali inertni, odlučili smo unijeti neke programske novine po svim shemama – kazuje v.d. urednica programa HR-a Biljana Romić.
    Tako će, kada je Prvi program HR-a u pitanju, Romić istaknuti činjenicu da se nastojalo prekinuti svojevrsnu getoizaciju tema. Pojednostavljeno rečeno, postojeće emisije koje su do sada bile razjedinjene po sklopovima, sada će se ispreplesti prema danim temama.
    – To nam omogućuje da neku aktualnu temu možemo odmah staviti u obradu, a ne čekati emisiju koja se s tim bavi – pojašnjava Romić.
    Promjena je, kazuje, i povećana satnica za teme iz kulture, a ulaz na Prvi program dan je i dramskom programu s kratkim petominutnim formama. Drugi program će, nadamo se, postati dinamičniji, veli Romić. Dinamiku bi, uz obavijesti i servisne informacije, trebali donijeti i vijesti iz kulture i znanosti, stalna javljanja iz regionalnih centara, veći broj reportaža. Tu je i politički magazin Silvije Šeparović, te emisija gosta urednika, svaki dan drugog. Čast da otvori novu shemu svojim urednikovanjem dobila je Mima Simić. Tema, dakako film. Inovacija na na Trećem programu HR-a jest i kolumna eminentnih intelektualaca poput Igora Mandića, Nade Gašić, Deana Dude. Mijenja se, ističe Romić, i glazbena slika cjelokupnog radija. Cilj je, kako kaže, postaviti više standarde. No, forte je ipak govorni materijal, govorne emisije, pri čemu će se naglasak staviti i na voditeljska imena koja će slušateljstvo voditi kroz program.
    – Općenito idemo prema pokušaju da imamo što više voditelja kroz sve programe, nekog tko sve spaja i kroz sve vodi slušatelje, a ne da samo naslagujemo blok na blok. Neka je to vrsta dinamizacije, ali ne po cijenu sadržaja. Jer, važno je da imamo što više javnog sadržaja u svim mogućim govornim oblicima. Idemo pri tom i graditi, stvarati vlastite komentatore političkih, kulturnih i drugih događanja. Želja nam je da i mi budemo ponekad citirani – ističe Romić.
    A sve spomenuto ne znači, kazuje Romić, da program nije bio valjan i prije. Pače reći će kako je u tijeku preslagivanje i redefiniranje onog što je zacrtano ranije, tim više što za razliku od HTV-a, Hrvatski radio odavna zna za konkurenciju.
    – Stvari koje predugo traju s vremenom postanu krute i treba ih mijenjati, sve pa i radio – zaključuje na koncu Romić.
    Možda i zbog toga, dobar dio djelatnika HR-a jučer je od zore bio na poslu ne bi li svjedočio promjenama. Romić kaže kako je i njoj bila iznenađenje činjenica da su svi živnuli, prekidali svoje godišnje odmore, radili subotom i nedjeljom, dočekavši šansu nakon, kako kaže, deset godina mirovanja. Atmosfera je nevjerojatna, veli Romić uz ispriku na eventulanim greškama kojih će sigurno biti. Nove shema je u svakom slučaju krenula, konačan sud o njoj dat će dakako i opet slušatelji.

»Skidanje« Boba Dylana prva prepreka
   
    Da će na putu kojim je krenulo novo čelništvo HR-a biti i problema pokazalo se u petak na primjeru splitskog studija čija je glavna urednica Vedrana Krstić Ivanišević odlučila prekinuti pjesmu Boba Dylana »Duquesne Whistele« koja se emitirala nekoliko puta dnevno kao hit. Dylan je skinut zbog izjava danih na račun Hrvata. Biljana Romić ponavlja kako se radi o velikom uredničkom propustu koji će se riješiti unutar kuće. Drugi problem su dugogodišnje radijske emisije poput »Andromede« čiji su autori zaštitili nazive emisija. Čel
nici HR odlučili su izmisliti nova imena i ne ulaziti u sudske procese, vjerujući da bi im sudovanje samo otežalo rad.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO