hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Goran Radman će biti novi šef HRT-a!

25.10.2012.

Goran Radman bit će novi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije. Visoki izvor iz vladajuće koalicije potvrdio nam je u srijedu kako će na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora za medije njihova većina predložiti Radmana za novog čelnog čovjeka javne televizije.

Budući da Kukuriku koalicija ima nadomoćnu većinu i u odboru i sabornici, jasno je da će Radman uskoro postati novi glavni ravnatelj HRT-a i to možda već u petak kada zastupnici obično glasaju raspravljene točke dnevnog reda.

Novokmet bio jasniji

Premda se tog bivšeg direktora Microsofta u Hrvatskoj i dekana veleučilišta VERN-a otpočetka spominjalo kao favorita, sve do zadnjeg trenutka nije se znalo hoće li podržati upravo Radmana. Da je tako, potvrdio je i naš sugovornik iz vrha SDP-a.

- U užem krugu bili su nam Domagoj Novokmet i Radman, ali je zaključeno da je Radmanov program rada ipak bolji - objašnjava naš sugovornik.

Upravo su programi koje su predložili kandidati za ravnatelja i intervjui koje su imali pred Odborom za medije trebali biti ključni za donošenje odluke. Novinari koji su pratili te razgovore s kandidatima složili su se kako je Novokmet bio puno jasniji, elokventniji i bolji.

Da bi možda njegov mandat vršitelja dužnosti mogao prerasti u stalan mandat, čulo se i među nekim bliskim suradnicima premijera Zorana Milanovića. Predsjednik Vlade navodno otpočetka nije bio previše sklon Radmanu. Čini se stoga kako je prevagnula podrška koju Radman uživa kod predsjednika Josipovića.

Upravo mu je on, kako neslužbeno doznajemo, prvi predložio da se kandidira za ravnatelja HRT-a.

Još se ne zna hoće li i oporba podržati Radmanov izbor jer se HDZ nije izjašnjavao oko njega konkretno. Najveća oporbena stranka najviše je vremena potrošila na to da uvjeri vladajuće da Novokmet nema potrebne uvjete za ravnatelja.

Oporbeni laburisti su, pak, s druge strane otpočetka navijali upravo za Radmana tako da će prilikom glasovanja dobiti i njihovu podršku.

Najmlađi direktor

Izborom za glavnog ravnatelja Radman se vraća tamo gdje je počeo. Tri godine, od 1987. do 1990., obnašao je dužnost najmlađeg glavnog direktora ondašnje Televizije Zagreb.

A kada su tog nekadašnjeg predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije prije četiri godine pitali bi li se vratio na HTV, odgovorio je: ne bih, ne volim povratke.

Autor: Suzana Barilar

Povratak

AKTUALNO