hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Skandalozni Radio Split

21.11.2012.

Makarska kronika

Glavna urednica Radio Splita jedna je stroga gospođa koja gorljivo patriotski doživljava svoj posao i, kao i svi patrioti, ponekad ne djeluje kao naročito razumna osoba, a nema, čini se, ni bogzna kakvu opću kulturu. Prije nekog vremena našla se ozbiljno uznemirena i uvrijeđena jednom usputnom i površnom opaskom Boba Dylana o Srbima i Hrvatima i tvrdo odlučila da se taj židovski kreten koji mrzi sve što je hrvatsko na njezinom radiju, koji je inače javni, ali nema veze, više neće puštati. Vijest je o tome prešla granice naše male zemlje, novinske agencije su je u čudu i podsmijehu prenijele diljem planeta, u rubrici sa sličnim, neobičnim vijestima o teletu s dvije glave i pijancu koji je preživio pad s jedanaestog kata. Zabraniti Dylana zaista je bizarna odluka. Radio bez Boba Dylana po prilici je kao književnost bez Shakespearea ili Dostojevskog.
Jedva smo se malo pribrali od ovog skandala, a žena, majka i Hrvatica koja ravna Radio Splitom ponovno je upala u studio i sa svojim osjećajem za skladno, lijepo, dolično i domoljubno iz programa izbacila emisiju za manjine i naredila da se prenosi nekakva misa za oslobođene generale Markača i Gotovinu. Njezinu logiku možemo razumjeti. Misa nam, Bogu hvala, nikad nije previše, a i te nacionalne manjine, osobito srpsku, ponešto je, među nama govoreći, bilo neumjesno spominjati u svečanom trenutku. Ti Srbi, da se poslužim riječima splitskog gradonačelnika Željka Keruma, moraju se pokriti ušima i biti tihi. Uostalom, da je Hrvatska vojska svoj posao obavila do kraja, danas ne bi bilo ni manjina ni specijalnog radijskog programa za njih, nego bi im splitska urednica poručila da slušaju Boba Dylana na Radio Čačku.
Srećom, tu i tamo ipak se nađe i nekih razumnih ljudi. Kako jutros prenose svi portali, general Ante Gotovina dao je intervju beogradskom Kuriru i novinarku i čitatelje ovoga tabloida nemalo iznenadio izjavom kako su Srbi dobrodošli u Hrvatskoj i kako, kao građanin, on ne misli da ima pravo živjeti ovdje više od ijednoga od onih koji su 1995. na traktoru pobjegli iz Krajine. Haag je, čini se, stvarno bio ljekovit za našeg ratnog junaka. Ne događa se to zaista prečesto, ali nekad zaista netko iz zatvora izađe kao bolja osoba. Sad je na potezu, naravno, opet Radio Split. Najkasnije do sutra očekujemo da glavna urednica svim suradnicima oštro zabrani svako spominjanje generala Ante Gotovine.

Piše: Ante Tomić

Povratak

AKTUALNO