hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinarski RPO ugovori na Ustavnom sudu

18.02.2013.

Novosti

Novinarka “Slobodne Dalmacije” Nataša Škaričić uputila je početkom ovog tjedna Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o medijima s Ustavom, koji su podržali sindikat Akademska solidarnost, 11 sveučilišnih profesora novinarstva i deseci novinara.

Sporan je drugi članak Zakona radi diskriminatorne definicije novinara i posljedičnih diskriminatornih tumačenja koja dolaze od najviših sudskih instanci u Hrvatskoj. Tu je novinar, uz opis posla, definiran kao fizička osoba koja je “zaposlena kod nakladnika na temelju ugovora o radu ili obavlja novinarsku djelatnost kao samostalno zanimanje, u skladu sa zakonom”.

Novinari, profesori i sindikat navode da se radi o zastarjeloj i restriktivnoj definiciji novinara kroz radno-pravni status, koja isključuje sve fizičke osobe koje obavljaju novinarsku djelatnost izvan kruga nakladnika i putem nekog drugog zakonski reguliranog oblika suradnje, pa čak i ako imaju priznati status u Hrvatskom novinarskom društvu (HND).

Posebni problem je navođenje u Zakonu dvaju tipova zapošljavanja novinara, što je dovelo do današnje manipulacije s radnim pravima novinara koji tu djelatnost obavljaju kao tzv. samostalno zanimanje. Naime, od 1999. medijska korporacija EPH počela je primjenjivati sa samostalnim novinarima famozne RPO ugovore, koji su se kasnije raširili po svim medijima, a koje je za EPH skrojio odvjetnički ured Vesne Alaburić i Orsata Miljenića, današnjeg ministra pravosuđa. RPO ugovorima izdavači su novinare ekskluzivno vezivali uz sebe, čak ih postavljali za urednike, a da istovremeno iz njih nisu proizlazila i prava iz Zakona o radu.

Zakon o medijima uređuje profesionalne a ne radno-pravne standarde, no ipak je na osnovu tih manipulacija drugim člankom Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Nataša Škaričić, dobivši za pravo na prvom i drugom stupnju, dokazala da su RPO novinari zapravo u klasičnom radnom odnosu. Zanimljivo, tako misle i vodeći sveučilišni stručnjaci za radno pravo, koji su nedavno sudjelovali na okruglom stolu HND-a, no iz nekog razloga opći konsenzus pravne struke prestaje s odvjetnicima i sucima Vrhovnog suda.

Nikola Bajto

Povratak

AKTUALNO