hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT traži vozača i scenografa

25.02.2013.

ZAGREB » Unatoč činjenici da bilježi višak broja radnika, Hrvatska radio-televizija raspisala je natječaj za zaposlenje dva djelatnika na neodređeno vrijeme. HRT na javnom natječaju zapošljava jednog scenografa, a na internom natječaju traži se jedan vozač. S obzirom na više puta najavljeno smanjenje broja radnika, Hrvatskoj radio-televiziji uputili smo upit o ovim zaposlenjima, interesirajući se pritom važi li na HRT-u još uvijek odluka o zabrani zapošljavanja.
    U službenom odgovoru HRT-a stoji da ovaj javni medijski servis od lipnja 2009. godine »bilježi pad ukupnog broja zaposlenih« te da je taj broj u veljači ove godine manji za 160 ljudi u odnosu na prosinac 2009. godine, s trendom daljnjeg smanjivanja.
    – Zapošljavanja se odobravaju samo u situacijama kada nije moguće preraspodijeliti postojeće zaposlenike, zbog specifičnosti posla koji iziskuje posebna znanja i vještine. Konkretno u slučaju javnog natječaja za radno mjesto scenograf, natječaj je raspisan zbog odlaska u mirovinu dugogodišnjeg scenografa HRT-a, stoji u odgovoru s Prisavlja.
    Odobravanje raspisivanja javnih natječaja, napominju u Službi za odnose s javnošću HRT-a, provodi se temeljem interne procedure, na prijedlog odgovornog rukovoditelja.
    – Zahtjev odobravaju sve nadređene razine uključivo Glavnog ravnatelja, napominje se u odgovoru HRT-a.

Obzirom da HRT zapošljava scenografa, naš list provjerio je informaciju prema kojoj četiri djelatnika što rade na scenografijama nisu radila na osmišljavanju, odnosno postavljanju niti jedne od dvanaest novih scena, koje su prezentirane u jesenskoj shemi. Taj posao su, navodno, radili isključivo vanjski suradnici.
    Na HRT-u tvrde da svi djelatnici zaduženi za scenografiju jesu radili, bilo na novim projektima ili na redizajnu postojećih u jesenskoj shemi 2013. godine.
    – Za dio novih projekata bili su angažirani i vanjski autori. Naime, nakon promjene menadžmenta i urednika u srpnju 2012. godine, zbog uvođenja mnogih novih emisija, pojavila se potreba za istodobnom realizacijom velikog broja projekata, koji prije kadrovskih promjena nisu bili planirani, napominju s HRT-a.
    Što se zaposlenja na radnom mjestu vozača tiče, HRT je, napominje se u službenom odgovoru ove kuće, za radno mjesto vozača raspisao interni natječaj.
    – Na to radno mjesto rasporedit će se oni zaposlenici HRT-a koji se prijave na interni natječaj i koji prođu postupak selekcije. Interni natječaj podrazumijeva interni raspored postojećih zaposlenika, zaključuje se u odgovoru s Prisavlja.

Zaposlenih 3.361
   
    Hrvatska radio-televizija trenutačno ima 3.361 zaposlenog djelatnika, a od toga je 62 djelatnika s ugovorom o radu na određeno vrijeme. Koncem 2009. godine na Prisavlju je radilo 3.521 djelatnika, da bi taj broj postepeno padao na 3.432 djelatnika u 2010., 3.400 u 2011. i 3.369 u 2012. godini.

L. Tomičić

Povratak

AKTUALNO