hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT: Mi smo javni servis otvoren za sva mišljenja i nismo izloženi pritiscima nikakvih interesnih skupina

06.03.2013.

S HRT-A je stigla reakcija na članak objavljen sinoć na Indexu "HTV na Milanovićev daljinski: SDP isti kao HDZ, ne smeta ih kriminal, već politički protivnici". Reagiranje objavljujemo u cijelosti

"Poštovani,

Pozivamo Vas da na temelju članka 40. i 41. Zakona o medijima objavite ovo reagiranje HRT-a na članak objavljen na portalu Index.hr  u utorak, 5. ožujka 2013. a koji je još uvijek dostupan na portalu.

U tekstu pod naslovom „HTV na Milanovićev daljinski: SDP isti kao HDZ, ne smeta ih kriminal već politički protivnici“  iznesen je niz neistina na račun Hrvatske radiotelevizije, počevši od samog naslova koji stvara pogrešnu sliku o Hrvatskoj radioteleviziji.

Niti Informativni program HTV-a, niti HRT u cjelini, nije izložen bilo kakvim pritiscima bilo kakve interesne skupine, stranke, Vlade RH ili nekog dužnosnika; niti bismo ikad dozvolili da takav pritisak utječe na naš rad.

Dokaz tome jest niz reportaža i emisija u kojima redovito i kritički analiziramo situaciju u RH, pa tako i u SDP-u.  Jedan od posljednjih primjera je situacija sa kašnjenjem predavanja financijskog izvješća SDP-a, koju je HRT pratio.

Utoliko je više neistinito i nekorektno HRT nazivati „bastionom vladajuće partije“, kako stoji u navedenom tekstu, što je ne samo činjenično netočno, već i uvredljivo za sve one koji stvaraju programe javnog servisa.

Svaki se gledatelj može uvjeriti kako je javni servis otvoren za sva mišljenja, kako u njegovim emisijama gostuju političari oporbe, kako se prate aktivnosti parlamentarne oporbe i nevladinih organizacija, često kritički nastrojenih vladajućoj koaliciji.

Spomenuti tekst smatramo osobito nekorektnim kada se zna da je njegov autor Ilko Čimić iste večeri kada je objavio neistine o HRT-u, uključujući tezu da reportaža o zemljištu obitelji Karamarko nije objavljena, gostovao u našem programu i kritički analizirao SDP kao vladajuću stranku.

HRT

Odjel za odnose s javnošću"

INDEX.HR ovdje smatra potrebnim napomenuti kako je tekst na koji reagiraju s HRT-a, objavljen tek 10-15 minuta prije početka Dnevnika 3, a gostovanje kolege Ćimića u Dnevniku 3 dogovoreno je u poslijepodnevnim satima.

Povratak

AKTUALNO