hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Milanovićev zbogom i hvala na suradnji

14.03.2013.

Milanović je nervozan. Ali mu to ne daje za pravo određivati tko što ima pravo pitati na konferenciji za novinare. Pogotovo ne kad je riječ o osjetljivoj temi detalja iz imovinske kartice članova Vlade. Na predstavljanju novog ministra turizma Darka Lorencina premijer se izravno umiješao u jedno sasvim obično i normalno pitanje i postavio nove i sasvim neprihvatljive standarde u komunikaciji s medijima.

– Ne dopuštam ovaj odgovor. Ovo je previše. Imate sve na papiru, čovjek nije na optuženičkoj klupi, kazao je Milanović i ocijenio razinu pitanja ispod granice dostojanstva, jer polazi od pretpostavke da su ljudi lopovi.

Tom gafu vratit ćemo se nešto kasnije, jer je cijelu priču neophodno staviti u kontekst problematičnih i spornih privatno-političkih poslova još dvojice predstavnika IDS-a. Prvi je Ivan Jakovčić, predsjednik stranke koja vlada Istrom već dva desetljeća. Njegova je imovinska kartica problem po više osnova. Zbog kupnje sela s tri kućice, a još više zbog teško objašnjivog kreditnog opterećenja, koje istarski župan servisira bez problema, iako je teško objasniti kako kad su mu mjesečne obveze po kreditu 6.000 eura, a plaća oko 16.000 kuna. Jakovčić je povrh svega i u sukobu interesa, jer se istovremeno bavi politikom, biznisom promocije i proizvodnje bezalkoholnog osvježavajućeg pića u čemu mu je poslovni partner tvrtka Ivice Todorića, čiji su poslovi duboko rasprostranjeni cijelom Hrvatskom, pa tako i Istrom, gdje je Jakovčić župan. Koliko Jakovčić – političar može pogodovati Todoriću – biznismenu i na koji sve način Todorić može vratiti uslugu Jakovčiću – biznismenu, ne treba posebno objašnjavati. Dovoljno je reći kako sve to traje već godinama, a da nitko ne poduzima baš ništa, jer je to u Hrvatskoj sasvim normalno, a donedavno nije postojalo čak ni Povjerenstvo za sukob interesa, čije su ovlasti ionako sramotno malene.

Jakovčić s takvim bremenom spornih poslova nikada nije ni trebao biti kandidat za ministra turizma. Njegovi su grijesi jednako ozbiljni, ako ne i ozbiljniji od onih Veljka Ostojića, koji je morao otići zbog afere s kupovinom i prenamjenom zemljišta na kojoj je njegova šira obitelj zaradila 25 milijuna kuna.

Lorencin je druga priča. Taman da je došao u Vladu iz manastira, da nikad u životu nije imao ni tekući račun, a kamoli kredit u komercijalnoj banci, morao bi odgovarati na neugodna pitanja. Ako ne zbog transparentnosti, a ono zbog slične problematike kod Ostojića i stranačkog mu šefa Jakovčića. Lorencin u ovom trenutku ima oko 200.000 eura u tri kredita, što nije malo. Ne mora biti nezakonito i ne mora ga činiti neprihvatljivim kadrom za ministra, ali ga pred javnosti čini obveznim objašnjavati sve okolnosti pod kojima je kredite podizao i kako ih servisira. Tim više što mu je dio kredita dala Hypo banka. Milanović mu nije dao pričati kao da je kakav pučkoškolac. Još ga je dodatno utopio tvrdnjom kako bivši ministar Ostojić nije prolazio sigurnosnu provjeru, pa neće ni Lorencin, jer Hrvatska nije policijska država. Premijer smatra da ima pravo pogriješiti u izboru kadrova, ali ih ne treba provjeravati, te lakonski zaključuje kako je sve to rizik posla.

Zoran Milanović ne zaslužuje usporedbu sa Ivom Sanaderom, ali sam sebe nepotrebno dovodi u tu situaciju. Sanader je također znao bahato izaći pred medije, pa odlučivati što hoće, a što neće odgovarati. »Šta me tako gledate? Odgovorio sam vam. Niste! Jesam! Niste! E, pa neću se ja sad s vama tu svađati.« Tako je neugodna pitanja rješavao Ivo i onda izrekao legendarnu rečenicu: »Zbogom, i hvala na suradnji«.

Rečenicom »ne dopuštam ovaj odgovor« Milanović je podsjetio na bivšeg premijera, a sadašnjeg pritvorenika i optuženika. Sanader je javno uvijek hvalio medije, a potajno je činio sve da ih kontrolira. Milanović se s medijima javno svađa i polemizira, iako im ostavlja daleko više slobode i nezavisnosti od Sanadera. Sam sebi čini medvjeđu uslugu. U još gorem svjetlu prikazuje Lorencina. Premijer vodi neki svoj samozvani rat s medijima. Preostaje mu samo da idući put okrene leđa pred neugodnim pitanjem i kao kakva uvijeđena primadona poruči: Zbogom i hvala na suradnji!

Piše: Darko Pajić

Povratak

AKTUALNO