hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HRT sam sebi skočio u usta: Denis Latin, Katja Kušec i Ružica Renić smijenjeni nakon premijerove kritike

20.03.2013.

ZAGREB  - Katja Kušec nije više voditeljica Dnevnika 3, Denis Latin nije više urednik Dnevnika 3, Ružica Renić nije više back urednica Dnevanika 3!

Odlučilo je tako Ravnateljstvo HRT-a.

Smijenjeni, navodno, nisu zbog razgovora što ga je Kušec vodila s predsjednicom HSP-a dr. Ante Starčević za kojeg je Ruža Tomašić nesmetano sipala s ekrana homofobne svoje stavove i zbog kojeg je i otvoren rata između HRT-a i Vlade RH na čelu s predsjednikom, već zbog, navodno, niza propusta. U Dnevniku 3 ostaju Siniša Kovačić, Damir Smrtić i Ankica Posavljak.

Smjena se dogodila nakon što je premijer Zoran Milanović jučer žestoko kritizirao HTV, a HRT na kritiku odgvorio optuživši premijera za nedopustivi pritisak. Reklo bi se, HRT je uredno sam sebi skočio u usta u manje od 24 sata.

Smjenu HTV-ovih urednika Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić dio saborske oporbe danas je protumačio kao posljedicu »pritiska premijera Zorana Milanovića na HRT«.
Klub HDZ-a zbog tog je slučaja zatražio stanku u raspravi nakon koje je Jasen Mesić ustvrdio da je Vlada RH jučer napravila »nezapamćen pritisak na HRT«.

 »Uopće ne ulazimo u to kako se i zbog čega ovdje i tamo govorilo, uopće ne ulazimo u to o kojim se to ljudima u informativnom programu HRT-a radi, ali je činjenica da je nakon političkog pritiska napravljena smjena urednika na HRT-u koji su odgovorni za Dnevnik 3, najgledaniji dnevnik HRT-a«, rekao je Mesić.

Ustvrdio je i da se »nikada u povijesti nije dogodilo da predsjednik vlade direktno proziva novinare, novinarski rad, HRT i ostale javne medije u Republici Hrvatskoj«.

Dodao je da ga nakon premijerova istupa ne čude smjene na HTV-u jer je riječ o »jasnoj poruci da se na HRT-u neće tolerirati kritičan ton prema premijeru i vladi«.

Podsjetio je da je glavni ravnatelj imenovan preglasavanjem, čime se, utvrdio je, »promovira političko jednoumlje i šalje jasna politička poruka slobodi govora i nezavisnosti medija«.

Ustvrdio je i da to nije slučajno jer se »isto dogodilo i s Hinom, gdje je za ravnateljicu izabrana glasnogovornica jedne političke stranke koja participira u koaliciji«.

»Ovim se vraćamo u sustav partijske televizije, u to da predsjednik vlade dirigirano pritiskom nalaže onima koji su tamo v.d. postavljeni, i za čije radno mjesto su u tijeku natječaji, kako da se ponašaju i što smiju izvijestiti i kako se smiju prema određenim temama odnositi«, dodao je Mesić.

Dinko Burić (HDSSB) ocijenio je da je riječ o »vraćanju u komunističku cenzuru«, citirajući rad o preventivnoj cenzuri u komunističkoj Jugoslaviji, koja je za cilj imala spriječiti da nešto dospije u javnost.

»Treba podsjetiti na to da postoji tzv. suspenzivna cenzura, a ovo čemu svjedočimo je klasičan primjer upravo suspenzivne cenzure«, rekao je Burić.

Ustvrdio je da ponašanje premijera Milanovića »izlazi iz granica okvira bahatosti«.

»Sad već imamo klasične primjere onoga što smo nekad zvali komunističkim čistkama«, ocijenio je.

Laburist Branko Vukšić nazvao je premijerov jučerašnji istup »klasičnim autogolom«, ocjenjujući da je svojom intervencijom na konferenciji za novinare kompromitirao urednike na HRT-u.

»Tko će sada vjerovati da su oni postupili po vlastitoj savjesti?« upitao je Vukšić, ističući kako se nada da će premijer nakon ovog slučaja »promisliti ono što radi«.
Rekao je i kako urednici nisu smjeli biti smijenjeni jer su dopustili govor mržnje jer se radilo o emisiji uživo. »Oni tamo nisu bili prisutni, osim da su uletjeli u studio i rekli –

prekidaj razgovor, no to bi bio još veći incident«, ocijenio je Vukšić.

Milorad Pupovac (SDSS) kolegama je, međutim, prigovorio što nisu reagirali na »ranije smjene na HRT-u niti poveli raspravu o stanju medija« u kojima je, utvrdio je, bilo mnogo primjera neprofesionalnoga i netočnog izvještavanja.

»Mi se radije dodvoravamo tim medijima, mi radije s njima pravimo neku vrstu komplota, mi odgovaramo na eventualne njihove rekete ili nastojimo s njima biti dobri ili ne, ali ne i raspraviti kakvo je stvarno stanje tamo«, ustvrdio je Pupovac i upitao »koliki profesionalni novinari ne mogu obavljati svoj posao zbog tabloidizacije i nadzora koji je nedopustiv«.

Autor: Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO