hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

B. Trupčević: Kriterij Vlade je bizaran

30.05.2013.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sniženju stope PDV-a za dnevne novine, koje izdaje novinski nakladnik koji ima statut medija, sa sadašnjih deset na pet posto. Ali ne za sve dnevne novine!

 – Zbog teške situacije u tiskanim medijima snizili smo stopu PDV-a na najnižu moguću od pet posto. Ali vrlo jasno stavljamo do znanja da taj sniženi PDV mogu imati samo dnevne novine koje u svakom izdanju, kao općeinformativni tisak, objavljuju novinarske autorske tekstove i to u opsegu od najmanje 25 tisuća riječi po primjerku. U suprotnome i dalje će se primjenjivati sadašnja stopa od 10 posto – rekao je ministar financija Slavko Linić koji ipak nije objasnio po kojim je kriterijima uopće kao granicu odredio baš 25 tisuća riječi. Na ovakvo zakonsko rješenje Ministarstva financija, odnosno Vlade, uime Udruge novinskih izdavača jučer je reagirao Boris Trupčević.

– Iznenađeni smo novim prijedlogom Vlade. Broj riječi bizaran je kriterij koji nismo vidjeli u europskoj praksi, a koji će diskriminirati niz izdanja i izdavača. Stvarne motive ovakvog zakonskog rješenja najbolje će objasniti sama Vlada – izjavio je Boris Trupčević, predsjednik Udruge novinskih izdavača pri HUP-u.

Vlada je potvrdila još neke izmjene u sustavu PDV-a. Tako bi ulaznice za koncerte trebale pojeftiniti nakon što je Vlada prihvatila sugestije iz saborske rasprave i donijela odluku o snižavanju stope PDV-a sa 25 na 10 posto. Odlučeno je i da se sniženom stopom od 10 posto, umjesto sadašnjih 25 posto, ubuduće oporezuju usluge pružanja smještaja u plovnim objektima, odnosno u nautičkom turizmu.

Piše: Marko Špoljar/VLM

Povratak

AKTUALNO