hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kristić ponudio ostavku, Šprajc već šef informativnog servisa?

18.06.2013.

Burno razdoblje na HRT-u i dalje se ne smiruje. Opet kuha. Opet padaju i ostavke. I opet u Informativnom programu HTV-a. Naime, neslužbeno se doznaje da je odnedavni v. d. urednika Informativnog programa HTV-a Nikola Kristić u petak podnio ostavku na svoju poziciju, no nadređeni ravnatelji nisu je prihvatili.

Dnevnik na godišnjem

Kristiću je, može se čuti, zasmetalo nekoliko stvari: to što se usred natječaja za mjesto ravnatelja novog Informativno-medijskog servisa HRT-a (IMS), o čijim su se kandidatima zaposlenici HRT-a izjašnjavali jučer, a i sam Kristić jedan je od kandidata, već pronio glas da će na to mjesto sigurno zasjesti urednik i donedavni voditelj HTV-ova Dnevnika Zoran Šprajc. Tvrdi se da je zbog te glasine, kako je sve već unaprijed dogovoreno i riješeno, i jučerašnji odaziv zaposlenika na izjašnjavanje o kandidatima za šefa IMS-a, ali i novog glavnog urednika Prvog programa HTV-a, bio znatno slabiji od nedavnih izjašnjavanja za čelne ljude na Prisavlju.

 K tome, Kristiću je, čuje se, zasmetalo i to što je ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim bez njegova znanja u ekipu HTV-ova središnjeg i Dnevnika 3 uvrstio i vratio Branka Nađvinskog. A to se moralo dogoditi jer je Dnevnik ovaj tjedan ostao bez dvoje urednika i voditelja koji su, doznaje se, morali iskoristiti preostale dane starih godišnjih odmora. No to je moglo dovesti do toga da bi cijeli ovaj tjedan suuređivanje i vođenje obiju udarnih informativnih emisija sama morala odraditi Tina Šimurina.Nakon svih ovih peripetija i činjenice što mu ostavka nije prihvaćena, Kristić je na jučerašnjem uredničkom kolegiju ipak kazao da će svoju funkciju odraditi profesionalno do kraja. Htijući provjeriti sve navedeno, zvali smo i Nikolu Kristića i Gorana Rotima, no oni se nisu javljali na pozive. Javio se jedino Šprajc koji na kraju ništa nije htio komentirati. A iz prisavske glasnogovorničke službe uzvraćeno je da ni oni ne mogu ništa službeno reći.

U petak nova imenovanja

Dodano je samo da će se krajem ovog tjedna, točnije u petak, zaposlenicima HRT-a i javnosti objaviti rezultati dvaju natječaja. Tako bi se trebalo doznati tko postaje ravnateljem novog Informacijsko-medijskog servisa (za što su kandidati Nikola Kristić, Zoran Šprajc, Drago Pilsel i Sanja Tumara) te tko će nakon afere i ostavke Željka Rogošića preuzeti uređivanje Prvog programa HTV-a. Za tu poziciju kandidati su: sadašnja v. d. urednice tog programa Gordana Mrđen i Tomislav Špoljar. No neki od zaposlenika jučer su se pitali čemu se uopće opet izjašnjavalo o kandidatima za dva šefovska mjesta ako se unaprijed sve već zna, a i nedavno se na neke čelne pozicije nisu postavljali ljudi koji su dobili najviše glasova kreativnog osoblja, već oni koji su dobili znatno manje glasova pa su uslijedile i neke nepotrebne afere.

Piše: Božena Matijević

Povratak

AKTUALNO